
Majonez z białej fasoli

Majonez z białej fasoli
Sałatka z gotowanych w łupinkach warzyw dla mnie zawsze będzie wiązała się z rodzinnym czasem. Była zawsze na stole, kiedy w niedzielę przychodzili goście, również w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Wegańska wersja majonezu jest równie smaczna i że sałatka nie straci na swojej wartości, gdy zastąpimy jajka białą fasolą…
Majonez robi się bardzo szybko!
Składniki:
- 300 g gotowanej białej fasoli
- dwa ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki ostrej musztardy, albo zmielone ziarna gorczycy i łyżeczka octu jabłkowego
- sól czarna
- pieprz
- szczypta kurkumy
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza oliwą) ze sobą zmiksować. Gdy już doskonale się ze sobą połączą, stopniowo dodawać oliwę, ciągle miksując. Dosolić według uznania. Na sałatkę pokroić w kostkę gotowane w łupinkach i obrane warzywa, dodać kiszony ogórek, groszek i kukurydzę (najlepiej ze słoika, a nie puszki). Połączyć z majonezem… i smacznego!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!