
„Roślinna kuchnia rodzinna” Olgi i Weroniki Smile – recenzja

„Roślinna kuchnia rodzinna” Olgi i Weroniki Smile – recenzja
Laktoza, zwana inaczej cukrem mlecznym, w naturalnej formie występuje w produktach pochodzenia krowiego. Osoby z nietolerancją laktozy i kazeiny cierpią na nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe po spożyciu produktów mlecznych. Nic dziwnego, że czasem wyłączają je całkowicie z menu.
Co jednak zrobić, kiedy w organizmie jest niedostateczna podaż wapnia, a my marzymy o pysznej kanapce z twarożkiem czy wypiciu kawy z mlekiem? Nic prostszego! Można poszukać ich zamienników ze świata roślinnego nabiału. Olga Smile spędzając wiele godzin przy blacie kuchennym, stworzyła książkę „Roślinny nabiał – 133 przepisy na potrawy bez laktozy” z myślą o osobach na diecie wegańskiej, czy też unikających produktów mlecznych m.in. z powodu alergii czy Hashimoto.
Książka opracowana jest w każdym najmniejszym detalu, począwszy od kunsztu estetyczny fotografii, jak i tworzonych treści. Przepisy są łatwe do wykonania i pozwalają na ogromną elastyczność. Publikacja została skonstruowana w bardzo przemyślany sposób. Pierwsza część zawiera wprowadzenie do kuchni roślinnej, opis jej bazowych składników, przydatnych sprzętów kuchennych, zasad gotowania i niezbędnych dodatkach składników spożywczych. Dostaniemy ogromny zastrzyk pozytywnej energii do gotowania, bo okaże się, że samodzielnie w domu możemy wyczarować świetne mleko, twarogi, majonezy, masła, serki, śmietany, czy jogurty z pestek słonecznika, sezamu, kokosa, ziaren ryżu i wielu innych.
Mi osobiście zawsze wydawało się, że samodzielna produkcja nabiału roślinnego może być czasochłonna. Nic bardziej mylnego! Satysfakcja z przyrządzania i smak produktu (np. mleka) jest zupełnie inny niż ten ze sklepowych półek. Najbardziej zaskoczyło mnie mleko batatowe, które miało posmak kakao, a z dodatkiem kawy stanowiło ucztę dla zmysłów. Z jogurtów bardzo prostym i smacznym okazał się ten z orzechów nerkowca. Ser z dodatkiem marchwi miał niezwykły aromat! A dla łasuchów słodkich smaków – kremowy i delikatny serek z migdałów, który polany syropem z agawy i nałożony na bochenek świeżego chleba sprawił, że „czułam się jak w niebie”.
Smacznego!
Olga i Weronika Smile „Roślinny nabiał. 133 przepisy na potrawy bez laktozy”
Wydawnictwo Zwierciadło
Warszawa 2020
ISBN: 978-83-8132-186-0
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!