
Dlaczego chia?
Dlaczego chia?
Po porannej praktyce jogi nie ma jak smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie. Najlepiej jeszcze gdy nie trzeba się nad nim specjalnie napracować. Marzenia takie stosunkowo łatwo spełnią małe niepozorne ziarenka chia, czyli hiszpańskiej szałwi. Właściwość chia, która jest szczególnie przydatna przy przygotowywaniu szybkich śniadań czy deserów jest jej zdolność pochłaniania dużej ilości płynów, co powoduje, że działa praktycznie, jak środek żelujący. Są więc te małe ziarenka znakomitym wprost składnikiem do szybkich puddingów, zaś od pomysłowości kucharza zależy jedynie z czym puddingi te przyrządzi. Wystarczy dodać odrobinę chia do owsianki lub mleka migdałowego, pozwolić im napęcznieć, dodać trochę owoców, orzechów, suszonych żurawin i mamy gotowe, proste szybkie i pyszne śniadanie.
Dlaczego warto jeść chia?
1. Te małe niepozorne nasionka dostarczają mnóstwa niezbędnych składników odżywczych i jednocześnie mają mało kalorii. Hiszpańska szałwia składa się bowiem głównie z błonnika, białka, zdrowych tłuszczy (omega 3), wapna, magnezu, manganu, fosforu, potasu oraz zawiera sporo cynku, witaminy B1, B2 i B3.
2. Większość węglowodanów w chia to właśnie błonnik, dzięki czemu malutkie ziarenka puchną błyskawicznie po zmieszaniu z wodą lub jakimkolwiek płynem i są niezwykle sycące.
3. Chia zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i to o wiele łatwiej przyswajalnych niż te, które pochodzą ze sztucznych suplementów.
4. Nasionka hiszpańskiej szałwii mają bardzo wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia, co powinno być szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie.
5.Chia sprawdzają się znakomicie do przyrządzania przetworów z owoców. Tyle tylko, że w przeciwieństwie do klasycznych konfitur czy dżemów, przyrządzenie słoika owocowych pyszności nie wymaga długotrwałego smażenia, odparowywania, wystudzania i ponownego smażenia. Co więcej, przetwory owocowe na bazie chia bardzo dobrze komponują się także z zamiennikami trakcyjnego cukru – np. miodem, syropem z agawy lub z klonu.
Te wspaniałe kulinarne właściwości hiszpańskiej szałwi wykorzystać można np. przygotowując z nich „konfiturę” z czarnych porzeczek z odrobiną kardamonu do naleśników.
Chia konfitura z czarnych porzeczek
Składniki:
- 200 g czarnych porzeczek (mogą być także maliny, truskawki, jagody … itd.)
- 2-3 łyżki ziarenek chia (ilość zależy trochę od gęstości, jaką chcemy uzyskać)
- 1 łyżka zmielonego kardamonu (opcjonalnie)
Coś słodkiego – ilość dodatku zależy od naszego indywidualnego smaku oraz od owoców, których używamy; jeżeli owoce są cierpkie, słodyczy potrzeba więcej. Można stosować zwykły cukier, ale polecamy miód wielokwiatowy (2-3 łyżki w przypadku porzeczek) albo syrop z agawy lub klonowy.
Przygotowanie:
Owoce myjemy, osuszamy i podgrzewamy w rondelku o grubym dnie do zagotowania. Dodajemy chia dokładnie mieszamy, gotujemy przez chwilę, ciągle mieszając, a następnie odstawiamy na ok. godziny. Doprawiamy do smaku miodem lub innym słodkim dodatkiem.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!