
Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty
Sezon na świeże warzywa oficjalnie rozpoczęty! Warzywo, które jeszcze do niedawna kojarzone było z pożywieniem dla biedniejszej części społeczeństwa zadziwia swoimi wartościami odżywczymi. Biała kapusta, bo o niej mowa jest doskonałym źródłem witaminy K (owa witamina zwiększa krzepliwość krwi). Zawiera duże ilości Witaminy C, A oraz witamin z grupy B, wapń, magnez, potas, fosfor oraz mangan.
Kapusta ma więc bardzo wiele właściwości – reguluje pracę jelit, utrzymuje poziom glukozy we krwi na stałym poziomie, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wspomaga układ odpornościowy oraz krwionośny, ma działanie moczopędne, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, ma właściwości alkalizujące (odkwasza organizm), wspomaga układ nerwowy, poprawia stan cery. Co istotne kapusta zawiera dużo cennych fitozwiązków. Badania naukowe potwierdzają, że związki te często spożywane w postaci naturalnej mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, jelita grubego, wątroby, prostaty, płuca i żołądka. Czerwona kapusta zawiera ponadto znane z działania antyoksydacyjnego – antocyjany.
Młoda kapusta jest znacznie słodsza niż zwykła, starsza biała kapusta. Do tego ma bardzo kruche liście, co znacznie ułatwia zrobienie z nich gołąbków. Wystarczy wydrążyć głąb ze środka, wstawić do garnka z wkładką do gotowania na parze, poddać procesowi parowania przez kilkanaście minut, ostudzić a w międzyczasie wykonać do nich farsz i sos.
Składniki na farsz:
- szklanka ryżu okrągłoziarnistego lub słodkiego brązowego – ryżu z dobrą kleistością
- 3 paczki tofu – wędzone, marynowane i z bazylią
- garść suszonych grzybów
- 6 cebulek młodych
- garść tymianku, szczypta czarnuszki, kurkuma, pieprz biały
- olej ryżowy
- natka pietruszki – dwie garści
Składniki na sos:
- passata pomidorowa
- cebulka czerwona
- chilli, oregano i łyżka suszonych pomidorów
Wykonanie:
- Ryż ugotuj wraz z połamanymi suszonymi grzybami
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną drobno cebulkę aż się zrobi lekko brązowa
- Dodaj kurkumę, tymianek, czarnuszkę, biały pieprz
- Dodaj rozdrobnione w palcach tofu i przysmaż jeszcze odrobinę
- Posiekaj natkę pietruszki
- Tofu, natkę i ryż połącz ze sobą
- W garnku podsmaż cebulkę czerwoną, dodaj przyprawy oraz passatę – zostaw na ogniu przez ok. 30 min aż passata fajnie zgęstnieje.
- Podaj posypanie świeżym tymiankiem i oczywiście bazylią
Smacznego 🙂 Z tej porcji zrobicie obiad na 4 osoby i na dwa dni spokojnie 🙂
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!