
Gulasz z kurkami, kurkumą i tempeh
Gulasz z kurkami, kurkumą i tempeh
Sezon na kurki w pełni! Kurka, czyli pieprznik jadalny, ma śliczną żółtą barwę i rzadko bywa robaczywy, co sprawia, że jest mile widziany w naszej kuchni. Pomimo znikomej ilości wartości odżywczej warto po niego sięgać zwłaszcza latem i jesienią. Jedynym mankamentem kurek jest mocno blaszkowany kapelusz, przez co ich czyszczenie robi się uciążliwe. Pamiętajmy, aby nie moczyć grzybów zbyt długo, a czynność płukania powtórzyć kilkakrotnie do całkowitego usunięcia ściółki leśnej znajdującej się na ich powierzchni. Należy je na chwilę pozostawić na sitku do wyschnięcia.
Składniki:
- 300 g świeżych i dobrze wypłukanych kurek
- 250 g tempeh
- cebula
- kurkuma
- sól
- pieprz
- śmietana roślinna
- 3 łyżeczki inuliny
- olej ryżowy do smażenia
- garść natki pietruszki
Wykonanie:
1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem ryżowym. Smażyć aż do zeszklenia.
2. Umyte i wysuszone grzyby pokroić w mniejsze kawałki, ale nie zbyt drobno. Dodać do cebuli. Dokładnie wymieszać.
3. W tym momencie grzyby puszczą z siebie mnóstwo wody. Smażyć do częściowej redukcji wody – około 10-15 minut.
4. Dodać szczyptę soli, pieprzu.
5. W międzyczasie śmietanę roślinną wymieszać z 3 łyżeczkami inuliny.
6. Śmietanę dodać do gulaszu, dokładnie wymieszać, dodać szczyptę kurkumy. Odstawić.
7. Tempeh pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Dodać do gulaszu wraz z garścią pokrojonej natki pietruszki.
8. Zajadać z kaszą jaglaną.
Smacznego 🙂
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!