
Kopytka z kaszy jaglanej
Kopytka z kaszy jaglanej
Kiedy za oknem trzaska mróz warto sięgnąć po rozgrzewającą kaszę jaglaną w zupełnie nowej odsłonie – popularnych kopytek. Dzięki szczypcie osuszającej kurkumy usuniemy z naszego organizmu śluz i zadbamy o dobre samopoczucie. Dodatkowo inulina wspomoże pracę jelit, czyli naszego strażnika odporności. A zatem do dzieła!
Składniki:
- 3/4 kubka kaszy jaglanej suchej
- kubek mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka inuliny
- sól czarna
- szczypta kurkumy
- szczypta pieprzu
- opakowanie wędzonego tofu
Wykonanie:
- Kaszę przelej wrzątkiem na sitku i zagotuj w osolonej wodzie.
- Do miski wsyp mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną i inulinę – rozmieszaj wszystko razem.
- Ugotowaną kaszę zmiksuj na gładko.
- Oprósz pieprzem, dodaj szczyptę soli, zagnieć ciasto.
- Na stolnicy lekko opruszonej mąką kukurydzianą wałkuj wałeczki, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki.
- Gotuj koło 4-5 minut.
- Tofu pokroj w kostkę, wrzuć na gorący olej ryżowy na patelni, smaż z każdej strony 🙂
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!