
Mini kulebiaki

Mini kulebiaki
W centrach handlowych daje się już słyszeć odgłosy mordowanych kolęd. Nieomylny to znak, że nadchodzą Święta. W zeszłym tygodniu polecaliśmy znakomity wegański pasztet z białej fasoli. Szukającym inspiracji na wigilijnych stół, proponujemy dzisiaj danie trochę bardziej robotne, ale z pewnością równie świąteczne – kulebiaki wypełnione farszem z kapusty z grzybami.
Składniki:
Ciasto:
- 20 g. świeżych drożdży
- Ok. ½ kg mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta soli gruboziarnistej – do przybrania
- 1 łyżka mielonego lnu – do posmarowania kulebiaków z wierzchu
Farsz:
- ¾ kg kapusty kwaszonej
- Garść suszonych, pokrojonych grzybów
- 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
- 1-2 ziarenek jałowca
- 1-2 listków laurowych
- Szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
- Łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Ciasto:
Najpierw budzimy drożdże w kąpieli z ciepłej wody z rozpuszczonej w niej cukrem i odrobiną mąki – zajmuje to ok. 30 min. Obudzone drożdże dodajemy do mąki wraz z oliwą i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki. Odstawiamy ciasto w misce, przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 30 min., aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy raz jeszcze, a następnie dzielimy na 8 części. Każdą z części odkładamy jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu. Następnie rozwałkowujemy kawałki ciasta na mniej więcej okrągłe, cienkie placki, które lekko solimy. Na czterech plackach nakładamy farsz, przykrywamy drugim plackiem i zawijamy brzegi, aby dokładnie się połączyły. Wykładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch rozbitym z odrobiną wody mielonym lnem, a następnie posypujemy odrobiną soli gruboziarnistej. Tak przygotowane kulebiaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez przez 20 minut, aż się zarumienią.
Farsz:
Kapustę kiszoną siekamy i wrzucały do dużego garnka o grubym dnie. Podlewamy winem, dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, pieprz, sól, cukier i ziarenka jałowca, dokładnie mieszamy, a następnie dusimy przez ok. godzinę. Co jakiś czas kapustę mieszamy. Po godzinie, dolewamy jeszcze trochę wina i dusimy przez kolejną godzinę. Ostawiamy na noc, żeby się wystudziła i następnego dnia dusimy jeszcze przez ok. godziny. Przed napełnieniem kulebiaków, wystudzamy i wyjmujemy liście laurowe oraz ziarenka jałowca.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!