
Pasztet z białej fasoli
Pasztet z białej fasoli
Biała fasola lekko słodka i niesamowicie jedwabista po zmieleniu, jest doskonałym narzędziem do przygotowywania wykwintnych pasztetów. Jesienią i zimą coraz częściej sięgajmy po pieczone potrawy, dzięki którym wspomożemy naszą wewnętrzną energię Qi. Pasztety będą również doskonałą potrawą dla wiecznie zmarzniętych joginów, zwłaszcza z dodatkiem aromatycznych i rozgrzewających przypraw. Szczypta tymianku nada naszej potrawie właściwości antybakteryjnych – grypie zatem mówimy zdecydowane „NIE” przystępując do sporządzenia pasztetu.
Składniki:
- dwie większe filiżanki białej fasoli – nienamoczonej
- średniej wielkości por
- dwie łyżki siemienia lnianego
- biały pieprz
- sól himalajska
- olej ryżowy
- szczypta kurkumy
- szczypta majeranku
- łyżka inuliny – jeśli posiadacie
Wykonanie:
1. Fasolę namoczyć na noc, rano ugotować ją z odrobiną soli i majeranku.
2. Na patelni rozgrzać olej ryżowy, dodać szczyptę lub dwie tymianku, a następnie po chwili dodać pokrojony w plasterki por.
3. Fasolę zmielić blenderem na gładką masę, dodać por z patelni, szczyptę kurkumy, sól, biały pieprz, siemię lniane i ew. inulinę.
4. Piec w piekarniku z termoobiegiem przez 30 min w 180 stopniach.
5. Zajadać z oliwą lub olejem z pestek dyni.
Smacznego!!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!