
Comfort Food – pyszna, wegańska chałka

Comfort Food – pyszna, wegańska chałka
W polskiej i żydowskiej kuchni jest nazywana „chałką” lub „chałą”, na terenie Podhala mówi się o niej „plecionka” albo „kukiełka”. To z racji szczególnego wyglądu: jakby ktoś wziął miękkie szmatki i bez igły i nici uplótł z nich kukiełkę. Bo chałka to pleciona bułka.
W polskich domach piekło się ją jako słodką bułkę, w żydowskich jako wytrawne, lekko słone pieczywo. W każdej kuchni, także wegańskiej jest wypiekiem dla łasuchów. Miękka, pachnąca drożdżami i wierzcie lub nie, nie potrzeba do niej ani masła, ani jajek.
Przedstawiamy Wam Waszą Wysokość Chałkę Wegańską! Prawdziwy komfort food: nie tylko przypomni Wam dzieciństwo, ale też pozwoli cieszyć się domowym ciepłem, gdy za oknem jest szaro i zimno. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Te, które trzymacie w lodówce, warto pół godziny wcześniej wyjąć z lodówki. Ciasto najwygodniej jest przygotować w blenderze /robocie planetarnym. Jednak możemy je oczywiście wyrobić ręcznie.
Składniki:
- Drożdże – 1 torebka suchych drożdży lub 60-70 g świeżych
- Mąka – 1,5 szklanki
- Mleko roślinne – 1/5 szklanki
- Olej – 1/5 szklanki
- Cukier – 1/5 szklanki
- Kurkuma – 1/4 łyżeczki
- Sól – szczypta
- Oliwa do posmarowania chałki przed pieczeniem – 2 łyżki
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy drożdże (jeśli używamy świeżych, wystarczy rozkruszyć je w palcach), szczyptę soli, pół łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 3 łyżki mleka i powoli wszystko mieszamy łyżką. Zaczyn z drożdży powinien powinien być wymieszany na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 30min do godziny aż zaczyn wyraźnie urośnie. Czas wyrastania zależy od jakości i świeżości drożdży.
- Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, cukier, resztę mleka, oliwę i kurkumę, a następnie mieszamy wszystko hakiem blendera przeznaczonym do ciasta drożdżowego lub wyrabiamy rękami aż ciasto będzie odchodzić od ścianek / rąk. Czasem trzeba podsypać mąką.
- Przykrywamy miskę czystą ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsca na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przez chwilę ponownie wyrabiamy, po czym dzielimy na 3 równe kawałki. Podsypujemy blat mąką i z każdego kawałka najpierw toczymy kulkę, a następnie rozwałkowując dłońmi utaczamy wałek o długości około 20 cm i średnicy pięciozłotówki.
- 3 gotowe wałki układamy jeden obok drugiego. Końcówki zlepiamy razem, podwijamy pod spód, a resztę delikatnie zaplatamy jak warkocz. Drugi koniec podobnie zlepiamy razem i podwijamy pod spód.
- Przenosimy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do ostatniego wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nagrzewamy pieczyk do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem chałki do piecyka smarujemy ją oliwą. Chałkę pieczemy około 30-45 minut do „suchego patyczka” i zarumienienia skórki (na ostatnie 10 minut możemy przełączyć grzanie piecyka na tryb „od góry”). Po upieczeniu zostawiamy chałkę na 10 minut w wyłączonym piecyku z otwartymi drzwiczkami i dopiero po tym czasie wyjmujemy i studzimy na zewnątrz.
Serwowanie:
Chałkę podajemy z roślinnym masłem i konfiturami. Jest świetna na śniadanie lub deser.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!