
Comfort Food – najlepszy barszcz ukraiński

Comfort Food – najlepszy barszcz ukraiński
To najlepsza zupa jaką pamiętam z dzieciństwa. Kojarzy mi się z zimą. Buraki, podobnie jak ziemniaki, zawsze były ważnym składnikiem kuchni w mojej rodzinie. Na wiosnę w postaci botwiny, latem – chłodniku, a gdy robiło się chłodno – właśnie esencjonalnego i rozgrzewającego barszczu ukraińskiego.
W Polsce często do barszczu dodawało się fasolę lub grzyby. Jednak klasyczna wersja barszczu ukraińskiego gotowane w ukraińskich domach nie zawiera jednak ani jednych, ani drugich chociaż.. .jest odmiana barszczu, który Ukrainki przygotowywały z fasolą. Nazywały go wtedy „barszczem czernichowskim”.
Składniki:
- Buraki ugotowane w całości, w łupinach – 2 sztuki
- Woda po gotowaniu buraków – 1 szklanka
- Marchew – 3 sztuki
- Pietruszka – 2 sztuki
- Seler – 1/4 sztuki
- Kapusta włoska – 1/4 sztuki
- Ziemniaki – 6 sztuk
- Biała fasola – 1 puszka
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – 200ml
- Ocet – 2 łyżki
- Cukier – 2 łyżki
- Olej – do smażenia
- Zakwas buraczany – 1/5 szklanki lub 1 cytryna
- Bulion warzywny – 1 kostka
- Ziele angielskie – 5 ziarenek
- Liść laurowy – 3 sztuki
- Woda – 2,5 litra
- Roślinna, gęsta śmietana – do przybrania
- Poszatkowana natka i koper – do przybrania
Przygotowanie:
- Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Włoszczyznę obieramy, cebulę kroimy w ćwiartki, marchew, pietruszkę i seler w słupki. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę i odstawiamy zalane wodą, by nie zżółkły. Kapustę opłukujemy i kroimy w grube kawałki. Czosnek obieramy i 1 ząbek przeciskamy przez praskę, a drugi przekrajamy na pół i odkładamy połówki na bok. Fasolę odcedzamy na sicie. Koper i natkę drobno szatkujemy.
- Rozgrzewamy w dużym garnku olej, dodajemy starte buraki, przeciśnięty czosnek i ocet – przesmażamy wszystko 2-3 minuty, odkładamy do osobnej miseczki. W garnku rozgrzewamy olej, koncentrat, cukier, przesmażymy razem 5-6 minut i przekładamy do osobnej miski.
- Przecieramy garnek ręcznikiem kuchennym i ponownie rozgrzewany porcję oleju. Wrzucamy ćwiartki cebuli, ziele angielskie i listek laurowy, smażymy na dużym ogniu do lekkiego zrumienienia cebuli, dodajemy słupki marchwi, pietruszki, selera i kapusty i smażymy na mniejszym ogniu od czasu do czasu mieszając. Smażymy do czasu aż warzywa staną się lekko szkliste i błyszczące (około 10 minut).
- Dodajemy wodę, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy zupę 15 minut. Dorzucamy ziemniaki odcedzone z wody, w której stały i gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut.
- Dodajemy fasolę, zagotowujemy, a następnie dodajemy buraki i koncentrat, wodę z gotowania buraków i jeszcze raz zagotowujemy.
- Przystępujemy do końcowego przyprawienia zupy: dodajemy zakwas buraczany, ew. sok z cytryny, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Gdy barszcz ma już odpowiedni smak, ostatni raz zagotowujemy i odstawiamy z ognia.
Serwowanie:
Serwujemy zupę w głębokim talerzu, obficie posypaną drobno poszatkowanym koprem i natką, z łyżką gęstej śmietany na wierzchu. Możemy podać z kromką dobrego chleba.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!