
Varutharacha dynia curry
Varutharacha dynia curry
W Munnar, małej górskiej miejscowości w Kerali, mieszka Nimi Sunilkumar. Nimi to młoda, pełna energii i pomysłów kobieta, która pracuje jako dietetyczka w miejscowej szkole i jest pasjonatką gotowania, szczególnie tradycyjnych potraw lokalnej kuchni. Nimi jest nie lada autorytetem od keralskiej kuchni. Opublikowała książkę „Lip Smacking Dishes of Kerala”, która w konkursie Gourmand World Cookbook Awards zajęła pierwsze miejsce w kategorii „The Best Local Cuisine Book in India” oraz trzecie miejsce w kategorii „The Best Local Cuisine Book in the World”.
To właśnie Nimi jest autorką przepisu na varutharacha kozhi curry, czyli kurczaka duszonego w kokosowym gęstym sosie. Ponieważ jednak sezon na dynie w pełni, polecamy wegetariańską wersję przepisu Nimi z dynią w roli głównej. Gdyby Nimi spróbowała tej wariacji na temat jej przepisu z pewnością nie spojrzałaby więcej na kurczaka.
Składniki:
- 1 kg pokrojonej w spore kawałki dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, wtedy nie trzeba obierać ze skórki)
- 1 szklanka posiekanych szalotek
- 1 spory kawałek imbiru
- Zielone i czerwone papryczki chilli (dodaliśmy po 1 szt.)
- 5 ząbków czosnku
- 1 duży, pokrojony w kostkę pomidor lub puszka pomidorów w kawałkach
- 1 łyżeczka sproszkowanego kaszmirskiego chili (można zastąpić mieszanką chili i słodkiej papryki w proporcji 1:3)
- 1 łyżeczka garam masala
- ½ łyżki sproszkowanej kurkumy
- łyżeczka ziaren gorczycy
- ew. liście curry (najlepiej świeże, ale mogą być suszone – wystarczy szczypta)
- 1 ½ szklanki startego na drobnej tarce miąższu orzecha kokosowego (zastąpić można wiórkami kokosowymi)
- 2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
- olej kokosowy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, wrzucić startego kokosa, zrumienić na złoty kolor i zostawić do ostygnięcia. Starty imbir, drobno posiekany czosnek i zielone i czerwone papryczki, rozetrzeć razem na pastę. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać trzy łyżki oleju kokosowego. Dodać pastę z imbiru, czosnku i papryczek. Wrzucić szalotki i, cały czas mieszając, smażyć aż się zeszklą. Zmniejszyć ogień i dodać po kolei sproszkowane przyprawy: kurkumę, chilli, garam masala. Wrzucić pomidor i smażyć jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu. Zwiększyć ogień, wrzucić kawałki dyni, posolić i dolać dwie filiżanki gorącej wody. Zamieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. Dodać kokosa i dalej dusić dopóki sos nie stanie się zawiesisty. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Wrzucić na chwilę ziarenka gorczycy, i – jeśli mamy – liście curry. Gdy mocno zapachną, wylać całą zawartość patelni na ugotowane curry. Doprawić solą i ewentualnie cukrem. Dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Podawać z gotowanym ryżem i/lub plackami roti lub paratha.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!