
Pieczone kotlety jaglane
Pieczone kotlety jaglane
Wiosna, wiosna… ach to ty!
W naszych ogrodach rozkwita na dobre wiosna. Na targu można spotkać lokalnych rolników z bukietami szpinaku, szczypiorku, pęczki rzodkiewki czy młodego lubczyku, a nasze ciała rozbudzone z letargu zimowych nieco „cięższych” potraw aż rwą się do próbowania pierwszej szklarniowej zieleniny. I nic dziwnego. Te zielone warzywa zawierają arsenał witaminy C, magnezu, karotenoidów oraz błonnika. Swój zielony kolor zawdzięczają chlorofilowi, który w wyśmienity sposób wspomaga „sprzątnie” naszego organizmu od wewnątrz z wszelkiego rodzaju toksyn. Do tego nie tuczą, zatem sprzyjają naszej sylwetce. Pamiętajmy jednak o zasadzie, aby surowe warzywa zjadać z dodatkiem dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno bądź oliwy z oliwek, bowiem większość witamin w nich zawartych wchłania się w obecności tłuszczu.
Można zrobić fantastyczny dressing do sałatek, używając soku z limonki, odrobiny musztardy dijon, oliwy z oliwek oraz miodu. W zestawie obiadowym zielone warzywa dobrze jest skomponować z czymś ciepłym, a najlepiej pieczonym, do zrobienia którego również można przemycić zielone liście – tym razem szpinak oraz czosnek niedźwiedzi.
Pieczone kotlety jaglane
Składniki na 15 sztuk grubszych kotletów:
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- szklanka zmielonych nasion słonecznika, siemienia lnianego oraz płatków migdałowych
- garść liści szpinaku oraz czosnku niedźwiedziego
- pół szklanki suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z zalewy pomidorów
- 10 ziarenek pieprzu kolorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
- szczypta chilli
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną przepłucz na sitku, a następnie zalej 2 szklankami wody, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem około 12 minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę.
- Pieprz wrzuć do młynka i zmiel wspólnie z nasionami.
- Pomidory pokrój w plasterki.
- Zieleninę posiekaj na drobne kawałki.
- Nastaw piekarnik do 200 stopni.
- Do miski wsyp nasiona, zieleninę, pomidory, dodaj olej, sos sojowy, paprykę oraz chilli i ugotowaną kaszę jaglaną jeszcze ciepłą.
- Wymieszaj wszystko łyżką dość szybko, aby masa doskonale się ze sobą połączyła.
- Dłonie maczaj w zimnej wodzie, formuj kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem.
- Piecz około 25 minut na termoobiegu.
- Pamiętaj, aby kotlety były odrobinę grubsze, w piekarniku dzięki temu się nie zeschną, a będą doskonale chrupiące z zewnątrz, a soczyste w środku.
Podaj je rodzinie z sałatką z naszej polskiej zieleniny, ciesz się wiosną… i pomyśl, że teraz z tygodnia na tydzień będzie nam przybywać na targu kolejnych warzyw. U nas na balkonie od wczoraj goszczą młode pędy pomidorków koktajlowych wraz z posianą bazylią 🙂
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!