
Domowe mleko migdałowe
Domowe mleko migdałowe
W letnie upały każdy szuka sposobu na zaspokojenie pragnienia. Żaden szanujący się jogin spojrzy nawet na brązowe, gazowane napoje z dużą ilością cukru. Czym więc gasić pragnienie po intensywnej praktyce? Doskonałym rozwiązaniem są świeżo wyciskane soki warzywne – np. sok z buraka i marchwi. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie klimaty, można łączyć świeżo wyciskany sok z jabłek lub ananasów z sokiem z marchwi. Ale jeżeli mamy ochotę na coś naprawdę wyjątkowego, świetnym rozwiązaniem jest shake z mleka migdałowego.
Mleko migdałowe jest dobrze znane wszystkim weganom, ponieważ często używa się go jako zamiennik mleka krowiego. Z czystym sumieniem można je polecić wszystkim, niezależnie od stosowanej diety. Kiedy kto choć raz go spróbuje, będzie miał ochotę do niego wracać. A jest wracać do czego: ten delikatny migdałowy smak, który zostaje w ustach na długo po wypiciu ostatniego łyka, nie mówiąc już o wartościach odżywczych… Przede wszystkim mleko migdałowe pomaga zmniejszać ryzyko osteoporozy i choroby Alzheimera, ponieważ jest bogate w wapń oraz witaminę D, która pomaga w odbudowie komórek. Jest niezwykle dietetyczne, co może być istotną informacją dla osób odchudzających się – zawiera znikome ilości kalorii, węglowodanów i tłuszczu. Z uwagi na dużą zawartość witaminy A (jedna szklanka zapewnia 50% rekomendowanej dziennej dawki) dobrze działa na wzrok i jędrność skóry. Mleko migdałowe jest wymarzone dla cukrzyków (ma bardzo niski indeks glukemiczny), oraz doskonałe dla osób z wysokim wskaźnikiem cholesterolu, ponieważ zupełnie nie zawiera cholesterolu, ma bardzo niską zawartość sodu, ale za to dużą zawartość potasu.
A jak się pije mleko migdałowe? Tak jak zwykłe mleko: do śniadania, podczas dnia, czy na mały lunch zmiksowane ze świeżymi truskawkami w formie pysznego, pożywnego shake’a – jak na zdjęciu.
Składniki:
(na ok. 1 litr mleka)
- Ok. 1 kg. migdałów
- Syrop z agawy – do smaku
Przygotowanie:
Migdały zalewamy czystą, zimną woda i zostawiamy na noc, żeby nasiąkły. Następnie odlewamy wodę i płuczemy. Blendujemy migdały ze świeżą, czystą wodą (np. mineralną bez gazu), aby powstawała masa o konsystencji gęstej zupy. W zależności od wielkości blendera, robimy to partiami. Odsączamy masę migdałową na bardzo gęstym sitku lub przez lnianą ściereczkę, aż odcieknie całe mleko. Dosładzamy odrobiną syropu z agawy. Odsączone mleko trzymamy w lodówce. Wytrzymuje ok. 2-3 dni. Uwaga: masy migdałowej nie wyrzucamy; można z niej zrobić pyszne ciasteczka lub batoniki (ale o tym już następnym razem).
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!