
Pasta ala norma – proste włoskie danie, świetne dla zakochanych

Pasta ala norma – proste włoskie danie, świetne dla zakochanych
To danie jest tak szybkie, że można je zrobić w parę chwil, wbiegając do domu dosłownie tuż przed randką. Tak proste, że przyrządzi je z powodzeniem nawet bardzo niewprawna kucharka czy kucharz. Jest świetne dla zakochanych ponieważ główny składniki dania to bakłażan – znany afrodyzjak, nie bez powodu zwany gruszką miłości.
Ciekawe jest to, że oberżyna (to inna nazwa bakłażana) z botanicznego punktu widzenia wcale nie jest warzywem, tylko jest owocem, a dokładnie jagodą. Bakłażan jest uważany za afrodyzjak dzięki argininie. To aminokwas, który zwiększa zdolność organizmu do podejmowania wysiłku fizycznego, rozluźnia mięśnie, wpływa na lepsze ukrwienie naczyń krwionośnych, dzięki czemu także narządy płciowe są lepiej ukrwione i tym samym bardziej wrażliwe na bodźce seksualne.
Jednak bakłażan działa pozytywnie nie tylko na potencję, ale też na serce i naczynia krwionośne. A do tego po prostu jest pyszny!
Składniki:
- Makaron – penne lub spaghetti ok. 100-150g suchego makaronu na osobę
- Bakłażan – 1 sztuka (powinien być mięsisty w dotyku)
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Krojone pomidory – 1 puszka
- Przecier pomidorowy – 50 g (pół słoiczka)
- Bazylia – 1/2 doniczki lub płaska łyżka suszonej
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Olej – do smażenia
- Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Potrawę przygotowujemy na głębokiej patelni lub w garnku.
- Bakłażana myjemy, kroimy na plastry, solimy i odkładamy na bok.
- Cebulę kroimy na ósemki, czosnek drobno siekamy.
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i mocno przesmażamy aż się przyrumieni, do niej dodajemy czosnek i chwilę razem smażymy, żeby czosnek „oddał” aromat. Przekładamy z patelni do osobnej miseczki.
- Wstawiamy wodę na makaron.
- Plastry bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na ponownie rozgrzaną patelnię w olejem. Przesmażamy około 5 minut aż kostki bakłażana zeszklą się i miejscami przyrumienią, mieszamy drewnianą łyżką i zostawiamy na kolejne 5 minut. W międzyczasie wstawiamy makaron.
- Bazylię (jeśli używamy świeżej) drobno szatkujemy. Do bakłażana dodajemy gałkę, ponownie mieszamy i zostawiamy na ogniu na 2-3 minuty, następnie dodajemy krojone pomidory, odstawioną cebulę z czosnkiem, bazylię. Mieszamy wszystko razem i pozwalamy sosowi zabulgotać. Na koniec zagęszczamy sos koncentratem, a gdy będzie dochodził makaron, dolewamy do sosu 4-5 łyżek wody z gotowania makaronu i mieszamy sos z wodą żeby składniki połączyły się i utworzyły aksamitny sos.
Serwowanie:
Nakładamy porcję makaronu, a na nią sos lub… podajemy danie na sposób włoski. Szczegóły w podpowiedziach.
Podpowiedzi:
- Włoska pasta, to danie z makaronu podawanego z sosami. Może być samodzielnym daniem jedzonym na przykład na lunch, lub jednym z dań większego posiłku. Wtedy podaje się pastę jako pierwsze danie, obok przystawki lub zupy. Po nim następuje danie główne.
- Jak gotować makaron po włosku i jak podawać pastę?
Do dania Pasta ala norma najlepiej jest użyć makaronu penne lub spaghetti ugotowanego „al dente” co oznacza „na ząb”, a w języku polskich teściowych mogłoby znaczyć tyle co „niedogotowany”. Jednak nie smakuje surową mąką, a jest jedynie lekko twardy.
Wodę do gotowania makaronu należy obficie posolić, (Włosi solą wodę na makaron bardziej niż my, gdy gotujemy makaron do pomidorówki), a przed końcem gotowania, kilka łyżek wody sod makaronu wymieszać z sosem. Dzięki temu poprawi się konsystencja sosu (sos stanie się aksamitną emulsją) oraz smak.
Włoski sposób podawania makaronu jest prosty – odlany makaron przerzucamy do sosu i dwiema dużymi łyżkami mieszamy ze sobą żeby sos dokładnie połączył się z makaronem. Na talerze nakładamy już gotową, wymieszaną pastę.
Smacznego! Buon appetito!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!