
Domowe bagietki

Domowe bagietki
Najpiękniejszym zapachem domu jest bez wątpienia zapach pieczonego chleba. To zapach, który kojarzy się z miłością, spokojem i wspólnym rodzinnym czasem przy stole. To zapach, który zawsze budzi uśmiech na twarzy mojego 4-letniego syna, kiedy wstaje z łóżka i już dobrze rozumie, dlaczego ja zerwałam się skoro świt do kuchni. W naszym domu zwykle pieczemy chleb na zakwasie, na mące orkiszowej, gryczanej, z samopszy czy płaskurki. Dorzucamy obowiązkowo kurkumę, formy ceramiczne starannie smarujemy olejem kokosowym, obsypujemy mąką razową, a na spód sypiemy płatki owsiane, żeby ułatwić wyjmowanie bochenków. Dopracowanie szczegółów, wyczucie piekarnika, foremek… zajęło nam sporo czasu, ale teraz nie wyobrażam sobie kupowania pieczywa. Nie ma to, jak swój wypiek.
Ostatnio zabrałam się za pieczenie na drożdżach bułek i bagietek, które nasz syn zajada ze smakiem. Ich niebywałym atutem jest chrupiąca skórka i to, że ostatnio Franio sam chce tworzyć kształty na blaszce do pieczenia.
A oto przepis na 4 pachnące bagietki.
- 250 g mąki żytniej jasnej
- 250 g razowej mąki orkiszowej (lub z płaskurki, albo samopszy)
- Szklaka mleka roślinnego
- Łyżeczka soli
- Szczypta kurkumy
- Łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju – u mnie ryżowy
- Pestki albo nasiona
- Odrobina oleju kokosowego do obtoczenia bagietek
- 50 g świeżych drożdży
- 150 ml wody – im bardziej razowa mąka, tym spokojnie możesz dodać odrobinę więcej wody. Przy jasnych mąkach zacznij od ilości 100 ml
Wykonanie:
- W rondelku podgrzej odrobinę mleko roślinne, dodaj olej, sól i cukier oraz pokruszone drożdże i zostaw do wyrastania.
- W międzyczasie do miski wsyp maki, możesz przesiać je przez sitko, co sprawi, że ciasto będzie bardziej pulchne.
- Do mąki dodaj kurkumę .
- Kiedy zauważysz, że zaczyn drożdżowy już się zrobił, dodaj go do mąki i zacznij wyrabiać ciasto.
- Dodaj wodę.
- Ciasto nie powinno być zbyt zwarte. Powinno tworzyć fajną, miękką konsystencję.
- Nie musisz wyrabiać długo 😊
- Uformowaną kulę posmaruj olejem kokosowym, włóż z powrotem do miski i zostaw do wyrastania – ok 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie nastaw piekarnik na 2200
- W tym czasie podziel ciasto na 4 części. Każdą z nich uformuj w kulę, następnie rozpłacz w dłoniach i załóż jak serwetkę dwa razy. To sprawi, że bagietka ładnie się rozwarstwi, i nabierze puszystości przy pieczeniu.
- Ułóż na blaszce. Dłonią pociągnij jeszcze olejem kokosowym, posym sezamem, makiem czy słonecznikiem i piecz w temp 2200 przez około 25 minut.
U nas zwykle jeszcze na pół ciepłe znikają ze stołu 😊
Smacznego!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!