
Wegańskie spaghetti
Wegańskie spaghetti
Boczniaki i suszone pomidory. Wszystko to podsmażone z cebulką i orzechami nerkowca, z dodatkiem ziół – tak oto mamy pyszny sos do spaghetti, dosłownie w 15 minut!
Składniki:
- 1 kg boczniaków
- 2 cebule
- pół słoiczka pomidorów suszonych w oliwie
- czosnek suszony
- pieprz ziołowy
- czarna sól
- makaron spaghetti lub inny dowolny
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 4 łyżeczki mąki jaglanej i 400 ml wody do zagęszczenia sosu
- olej ryżowy do smażenia
Wykonanie:
- Makaron ugotuj do takiej miękkości jaką preferujesz.
- Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż.
- Dodaj orzechy nerkowca, tymianek, pokrojone w plasterki boczniaki, sól i wszystko podsmaż, aż będzie miękkie.
- Na koniec smażenia dodaj odsączone z oliwy i pokrojone w paski pomidory suszone. Dodaj sól, czosnek suszony oraz pieprz ziołowy.
- Wszystko podsmażaj, nieustannie mieszając.
- W wodzie rozmieszaj mątewką płatki drożdżowe i mąkę jaglaną, wlej na patelnię i mieszaj, aż zgęstnieje.
Smacznego 🙂
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!