
„Sernik” nowojorski
Wegański „sernik” nowojorski
Podczas jogowych warsztatów my, kobiety, zawsze rozmawiamy o… tak, zgadliście, o jedzeniu ;-). A ponieważ tym razem spotkałyśmy się tuż przed Wielkanocą, dużo gadałyśmy o słodyczach. Największe emocje wzbudził pomysł na tofurnik, autorstwa Moniki Wójcik (jak będzie chciała, niech się ujawni pod postem :-). Udostępniam za zgodą autorki. Zapraszamy do korzystania z przepisu, pieczenia i komentowania…
UTENSYLIA
- Tortownica 20cm
- Papier do pieczenia
SKŁADNIKI
Spód sernika:
- 300g pokruszonych herbatników wegańskich
- 3-5 łyżek oleju kokosowego
Masa serowa:
- 540g tofu naturalnego dobrej jakości (np. Solida Food)
- Sok i skórka z 2 średnich cytryn
- 150g nerkowców
- 1,5 szklanki niesłodzonego napoju migdałowego („mleko” migdałowe)
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 średnio dojrzały banan
- 2-3 łyżki oleju neutralnego np. rzepakowy
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- Szczypta soli
Polewa:
- 400ml mleka kokosowego w puszce (np. Real Thai)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytrynu
PRZYGOTOWANIE
Krok 1. DZIEŃ PRZED PIECZENIEM
- Mleko kokosowe w puszce włóż na noc do lodówki, żeby oddzieliła się część stała
- Nerkowce zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw na noc
Krok 2.
Za pomocą blendera kielichowego pokrusz herbatniki. Przesyp je do miski i wymieszaj z olejem kokosowym. Całość będzie dość sucha.
Krok 2.
Wyłóż dokładnie spód i boki tortownicy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną tortownicę wysyp herbatniki i dokładnie rozprowadź, delikatnie dogniatając do dna tortownicy. Odstaw do lodówki na około godzinę.
Krok 3.
Tofu odsącz, pokrusz i dokładnie zmiksuj na gładka masę z sokiem i skórką cytrynową (za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego). Odstaw na pół godziny, żeby zakwasić tofu.
Krok 4:
Odsącz nerkowce. Przełóż je do wysokiego naczynia, dodaj mleko migdałowe i zmiksuj przy użyciu ręcznego blendera. Dodaj połamanego banana, cukier, olej, budyń w proszku, cukier z wanilią i szczyptę soli. Zblenduj dokładnie wszystkie składniki. Gotową masę połącz z tofu.
Krok 5.
Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej masę „serową”na ciasteczkowy spód. Wierzch wyrównaj szpatułką.
Krok 6.
Piekarnik nagrzej do 175 °C (góra i dół bez termoobiegu).
Na dolną półkę piekarnika włóż blachę do pieczenia i napełnij ją do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę pod sernik ustaw w środku piekarnika.
Krok 7.
Do rozgrzanego piekarnika wstaw „sernik” i piecz go 15minut, a po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz kolejne 90minut.
Krok 8.
Podczas pieczenia ciasta, ubij stałą część mleka kokosowego z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki.
Krok 9.
Na wystudzone ciasto wyłóż śmietanę kokosową. Wstaw do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 10.
„Sernik” najlepiej smakuje po 12godzinach chłodzenia, posypany lekko kakao, w towarzystwie czarnej kawy. Na zdjęciu jest wersja letnia – z malinami. Też pyszna.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!