
Mazurek może być zdrowy

Mazurek, www.zniejednegogarnka.pl
Witariański, bezglutenowy mazurek
Na wielkanocnym stole poczesne miejsce zajmuje zwykle okazały mazurek. Jego zaletą jest kolorowy, przyciągający oko wygląd – wadą, niestety, niezbyt zdrowe składniki i zbyt słodki smak. Miłośnicy zdrowego żywienia mają zatem przed sobą dwa wyjścia. Albo udzielić sobie jednodniowej dyspensy, a w poniedziałek pobrane kalorie wybiegać, wyjeździć na rowerze lub wypocić na macie albo spróbować zrobić mazurka, który będzie nie tylko kolorowy, ale także zdrowy.
Ale jak zrobić zdrowy mazurek? Taki bez (lub prawie bez) cukru, jajek i mąki? Otóż wcale nie jest to takie trudne. Najpierw musimy zrobić mazurkowy spód z własnej roboty czekoladowej masy. Taka czekolada to samo zdrowie. Nie dosyć, że zdrowe tłuszcze, to jeszcze całe bogactwo magnezu i innych wspaniałości, które kryje w sobie surowe kakao. Oczywiście pójściem na łatwiznę byłoby ozdobienie zastygniętego czekoladowego krążka rozmaitymi wzorami, np. z białej czekolady i przystrojenie go bakaliami. Ale można także zrobić „ciasto” ze zmielonych orzechów, soku z cytryny i miodu i ułożyć na spodzie mazurka wzroki, a przestrzeń pomiędzy nimi wypełnić np. własnoręcznie zrobioną, kandyzowaną skórką pomarańczową i płatkami migdałów. Trochę roboty przy tym jest, ale produkt finalny cieszy oko całą swą świąteczną okazałością. A przede wszystkim nie jest tak ciężki i przesłodzony jak zwykły mazurek. Co nie znaczy, że w poniedziałek nie wolno pobiegać, pojeździć na rowerze czy poćwiczyć jogi.
Składniki:
Spód mazurka:
- 150 ml oleju kokosowego extra virgin
- 200 g surowego kakao w proszku
- 3-4 łyżki miodu lub syropu z agawy (według smaku)
- 1 łyżka drobno posiekanych orzechów makadamia
Wierzch mazurka:
- 100 g zmielonych orzechów nerkowca
- 100 g blanszowanych, zmielonych migdałów
- 50 g zmielonych makadamia
- Sok z 2 cytryn
- Starta skórka z 1 umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny
- Kandyzowana skórka z 1 jednej pomarańczy
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- Miód lub syrop z agawy do smaku
Przybranie:
- 1 łyżeczka agaru
- 2 łyżki jagód goji
- Sok z 1 cytryny
- Płatki migdałów
- Listki świeżej mięty
- Surowe sproszkowane kakao
Przygotowanie:
Spód mazurka:
Do dużej miski z gorącą wodą wkładamy mniejszą, najlepiej metalową, w której rozpuszczamy olej kokosowy. Temperatura wody nie powinna być zbyt wysoka, bo olej extra virgin straci wówczas swoje wszystkie najlepsze właściwości. Kiedy olej będzie płynny dodajemy do niego kakao, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy makadamia i dosładzamy czekoladę miodem lub syropem z agawy, wedle własnego smaku i jeszcze raz dokładnie mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Płynną masę rozlewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do lodówki, żeby zastygła. Aby spód nie przywarł zbytnio do formy, warto ją najpierw posmarować olejem kokosowym i oprószyć zmielonym kakao.
Wierzch mazurka:
Zmielone migdały i orzechy łączymy z sokiem z cytryny i miodem (lub syropem z agawy) i wyrabiamy jak ciasto. Jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka, dodajemy więcej sproszkowanych migdałów; jeżeli zbyt gęsta – więcej soku z cytryny. Połowę powstałego w ten sposób ciasta łączymy ze zmieloną, suszoną żurawiną. Powstałe w ten sposób ciasto w dwóch kolorach (jedno kremowe, drugie czerwonawe) wykorzystujemy do ułożenia na spodzie mazurka rozmaitych wzorów, według własnej fantazji. Przed ułożeniem wzorów wierzchnią warstwę mazurkowego spodu dobrze jest potraktować delikatnie palnikiem do zapiekania kremu brulee lub gorącą suszarką. Dzięki temu nasze wzory lepiej przykleją się do podłoża.
Przybranie:
Miejsca między kolorowymi wzrokami wypełniamy wedle fantazji kandyzowaną skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi, orzechami i jagodami goji. Na koniec całość malujemy delikatnie przy pomocy pędzelka sokiem z cytryny zagotowanym wraz z agarem, aby wszystkie składniki się związały. Część tak przygotowanego soku można połączyć z odrobiną sproszkowanych jagód goji i wykorzystać powstałą w ten sposób „farbkę” do dodatkowego zdobienia. Całość wkładamy do lodówki, żeby stężała. Przed podaniem zdobimy listkami świeżej mięty.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!