
Mazurek figowy

fot. Weronika Madejska, Natchniona.pl
Myślisz, że w Święta Twoje wybory żywieniowe (czy to podyktowane alergiami i nietoleracjami, dietą czy będące wynikiem obranego stylu życia) muszą zostać wystawione na próbę? Że jak tu pozostać weganinem, nie jeść glutenu, nie stosować cukru? Że może lepiej sobie odpuścić i zrobić cheating day? Albo nawet cheating days?
Nie musi tak być 🙂 Wystarczy, że wypróbujesz nasze przepisy (na wegańską paschę czy wegański sernik z tofu) oraz wyjątkowy, sprawdzony przepis na Mazurek. Przygotowała go specjalnie dla Was Weronika Madejska, autorka bloga Natchniona.pl oraz niedawno wydanej książki „Słodkie sekrety”, w której znajdziecie – wyłącznie bezglutenowe – zdrowe i pyszne wariacje na temat słodkości.
Mazurek figowy
12 kawałków
Składniki
ciasto kruche
- 80 g mąki ryżowej
- 80 g mąki owsianej (bezglutenowej)
- 20 g mąki ziemniaczanej
- ¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 ml syropu klonowego
- 50 ml oleju
warstwa figowa
- 100 g suszonych fig
- 2 łyżki niesłodzonych powideł śliwkowych
polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- ¼ szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka dowolnego słodziku
dodatkowo
- płatki migdałowe do ozdoby
Wykonanie
- Figi pozbaw ogonków i zalej ciepłą wodą. Odstaw.
- Wszystkie rodzaje mąki przesiej, a następnie wymieszaj z proszkiem. Dodaj płyny i wyrób ciasto łyżką. Powinno być wilgotne i klejące. Jeżeli nie jest, dodaj więcej oleju i syropu.
- Foremkę o boku 20 cm natłuść minimalnie i wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowanym ciastem wylep dokładnie spód. Możesz dodatkowo posypać go odrobiną mąki i wyrównać płaskim dnem szklanki. Nakłuj widelcem.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 12 minut. Wystudź.
- Napęczniałe figi zmiksuj dokładnie blenderem. Dodaj powidła i połącz. Na upieczonym spodzie rozsmaruj warstwę figową.
- Przygotuj polewę. W garnuszku umieść składniki i rozpuść w kąpieli wodnej. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mleka. Polewa powinna być jednolita i lśniąca. Wylej czekoladę na wierzch mazurka i szybko rozprowadź po całej powierzchni.
- Ciasto schłódź w lodówce. Możesz udekorować je kwiatkami z płatków migdałowych.
- Krój ostrym nożem maczanym w ciepłej wodzie.
Voila!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!