
Szpinak

Szpinak
Gdy jesienią chodzę na targ po świeże warzywa, niemal zawsze w mojej siatce króluje jarmuż i szpinak w ogromnych ilościach. Pierwszego z nich używam do wyciskania soków, a drugi natomiast spożywamy zwykle na ciepło, w towarzystwie podsmażonej cebulki i czosnku, aby nie dać się bakteriom i wirusom. Tym razem postanowiłam zrobić coś na wzór szpinaku w sosie beszamelowym, oczywiście w wersji wegańskiej. Wyszło pysznie.
Składniki:
- 2 kg szpinaku
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- szklanka mleka roślinnego
- 5 kopiastych łyżek płatków drożdżowych
- 3 łyżki mąki ryżowej
- sól
- pieprz
- olej ryżowy
- kurkuma
- łyżka tahini (można pominąć)
Wykonanie:
- Cebulę obierz, pokrój w płatki i podsmaż na oleju, pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek.
- Szpinak dokładnie umyj, wrzuć w całości na patelnię, oprusz solą i pozostaw do przesmażenia razem z cebulką.
- W misce połącz mleko roślinne, szczyptę kurkumy, mąkę, płatki drożdżowe i tahini.
- Kiedy szpinak będzie już podduszony, wlej zawartość miski na patelni i zagotuj aż sos odrobinę zgęstnieje.
Idealny do ziemniaków, kasz lub do chleba, smacznego!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!