
Wegański sernik z tofu
Wegański sernik z tofu
Za oknem wiosna, a w mojej wegańskiej głowie myśli się kotłują, co wegańskiego zagości na naszych rodzinnych świętach, co zrobić, aby zachwycić smakiem moją rodzinę…
Okres Świąt Wielkianocnych wiąże się z czasem spotkań, odwiedzin i długich rozmów przy stole. To czas, kiedy codzienna praktyka jogi nie powinna iść w odstawkę, zatem postarajmy się, by potrawy nie były tłuste, ciężkie, unikajmy przejadania się.
Święta to również czas jednej z moralnych zasad – AHIMSA – niekrzywdzenia, poszanowania wszelkiego życia. Wegańskie wersje wyjątkowych smaków na świątecznym stole można szykować w tysiącach odsłon i gwarantuję, że brak mięsa ryb czy nabiału nie sprawi, że czegokolwiek nam zabraknie. Z warzyw, owoców i roślin strączkowych można wyczarować cuda. A my z radością będziemy Wam prezentować liczne pomysły na wegańskie Święta.
Na pierwszy ogień idzie przepis na sernik bez sera, ale za to z kaszą jaglaną i tofu.
Składniki na masę „serową”:
- 2 opakowania tofu naturalnego po 180 g
- ½ szklanki świeżo ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- cukier z prawdziwą wanilią
- szczypta kurkumy
- skórka z 2 cytryn
- około 350 g schłodzonego mleka kokosowego
- łyżeczka kamienia winnego lub proszku do pieczenia
- 70 g ksylitolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na spód:
- 150 g mąki gryczanej
- szczypta kurkumy
- łyżka kakao
- 50 ml oleju kokosowego
- 100 g syropu z agawy
- 50 ml mleka z orzechów nerkowca
- 100 g płatków owsianych górskich* zmielonych na mąkę
- szczypta soli
Wykonanie:
- Składniki na spód połączyć ze sobą, zagnieść ciasto, jeśli jest za gęste dolewać po odrobinie mleka roślinnego. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem i umieścić ciasto na spód sernika.
- Piec 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ostudzić.
- W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną.
- Tofu przełożyć do miski, zblendować na gładko, dodać proszek do pieczenia albo kamień winny, szczyptę soli.
- Dodać sok z wyciśniętych cytryn, skórkę cytrynową.
- Kaszę jaglaną, ksylitol, cukier z wanilią. Wszystko razem dokładnie zmiksować, aby nie powstała żadna grudka.
- Mleko kokosowe schłodzić w lodówce co najmniej 24 godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki, zblendować mikserem lub blenderem. Łyżkę miksowanej masy z tofu przełożyć do ubitego mleka kokosowego, delikatnie wymieszać, a następnie mleko przełożyć do całej masy z tofu. Bardzo delikatnie wymieszajcie, aby mleko kokosowe nie straciło sprężystości.
- Masę przelać na blaszki ze spodem. Masa będzie dość rzadka, ale po wystygnięciu uwierzcie mi, będzie przepysznie sprężysta.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i tak piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec 45 minut.
- Po wyjęciu koniecznie przestudzić.
- Wierzch możecie ozdobić musem owocowym, u nas był mus z awokado i banana z kakao.
Sernik z tofu obowiązkowo musi być zakropiony sokiem z cytryny. Dzięki temu mdławy smak tofu nabiera wyrazistości.
Smacznego!
* jeśli jesteś na diecie bezglutenowej zwróć uwagę, by kupować owies nie zanieczyszczony glutenem (posiadający odpowiedni certyfikat)
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!