
Pieczony batat z brązową soczewicą, boczniakami i jarmużem

Pieczony batat z brązową soczewicą, boczniakami i jarmużem
Przepis pochodzi z książki „Łowcy smaków. Cztery pory roku” Iny Rybarczyk. Recenzję książki znajdziesz TU.
Soczewica kojarzy mi się szczególnie z jesienią i zimą. To dzięki temu niepozornemu strączkowi jestem w stanie przetrwać ten niezwykle trudny okres, kiedy dociera do mnie zdecydowanie za mało promieni słonecznych. Soczewica przyjemnie rozgrzewa mnie od środka i dodaje sił, sprawiając, że nieprzyjazna mi pora roku staje się łaskawsza. A skoro warzywo to tak kojąco działa na mój organizm, zawsze mam w spiżarni ogromne zapasy różnych jego rodzajów. Brązowej używam, jeśli w daniu królować mają grzyby. Idealnie komponuje się z ich smakiem.
Składniki (3–4 porcje)
- 3–4 bataty
- olej do smażenia
- Soczewica z boczniakami i jarmużem:
- 100 g brązowej soczewicy
- 250 g boczniaków
- 2 duże garście porwanego jarmużu, sparzonego wrzątkiem
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu ziołowego
- 1–2 łyżki sosu sojowego tamari
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Przygotowanie:
- W batatach robię głębokie nacięcie (do połowy głębokości), smaruję olejem i wkładam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C.
- Bataty wyciągam z piekarnika i otwieram nacięcie. Wypełniam je soczewicą z boczniakami i jarmużem i polewam sosem.
A w międzyczasie:
- Gotuję soczewicę.
- Na rozgrzany olej wrzucam posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaję drobno posiekany czosnek. Chwilę smażę.
- Wrzucam pokrojone na mniejsze kawałki boczniaki (wzdłuż blaszek). Całość solę, pieprzę i smażę pod przykryciem, aż grzyby puszczą wodę. Zdejmuję pokrywkę, podlewam boczniaki sosem sojowym i smażę, aż odparuje cała woda, a boczniaki się przyrumienią.
- Do boczniaków dodaję jarmuż, ugotowaną soczewicę, nasiona słonecznika i przyprawy. Całość podsmażam jeszcze 1 minutę.
Sos:
- Wszystkie składniki mieszam.
Przepis pochodzi z książki „Łowcy smaków. Cztery pory roku” Iny Rybarczyk. Recenzję książki znajdziesz TU.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!

Redakcja
Recenzja książki „Łowcy smaków. Cztery pory roku” Iny Rybarczyk
Jaglana tarta chałwowa z granatem i gorzką czekoladą


Recenzja ebooka „32 roślinne...

Warzywa z curry
