
Pasta ze szparagów

Pasta ze szparagów, www.zniejednegogarnka.pl
Pasta ze szparagów
Sezon szparagowy trwa w najlepsze. Warto więc korzystać i rozkoszować się jak najczęściej tym pysznym warzywem (a właściwie byliną, bo szparag to bylina). Jeśli jednak komuś znudzą się już szparagi pieczone, gotowane oraz zupa-krem ze szparagów, można spróbować zrobić pyszną szparagową pastę.
Gdyby nie to, że w Internecie krążą czasem kulinarni ortodoksi, można by tą pastę nazwać nawet hummusem, bo zajadać można się nią dokładnie tak, jak hummusem właśnie. Ale żyjemy w takich czasach, gdy z ortodoksami lepiej być ostrożnym, więc zostańmy przy szparagowej paście.
Nadaje się ona doskonale do chleba, pity, lub do wyjadania kawałkami (najlepiej) młodej marchewki. Ale znam także jedną osobę, która wyjadła całą miseczkę łyżką, uśmiechając się przy tym z bezwstydnym zadowoleniem.
Taką pastę robi się bardzo prosto:
Składniki
- ½ kg szparagów
- 3 ząbki czosnku
- ½ dojrzałego awokado
- Oliwa zwykła – 1 łyżka
- Dobra oliwa ekstra virgin: 2 -3 łyżki
- Sól morska gruboziarnista
- Pieprz czarny świeżo mielony
Wykonanie
Szparagi wystarczy umyć, obciąć zdrewniałe końcówki, rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, skropić oliwą, posypać posiekanym czosnkiem, szczyptą soli morskiej i pieprzem. Tak przygotowane szparagi pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni aż będą miękkie – czyli ok. 15 minut.
Upieczone szparagi miksujemy wraz podpieczonym czosnkiem z dodatkiem oliwy ekstra virgin i obranym awokado. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy jak hummus – z chlebem lub w miseczce wraz surowymi warzywami, którymi można wybierać tę pyszną szparagową pastę. Na zdjęciu nasza pasta szparagowa na żytnim chlebie na zakwasie z odrobiną kremu z nerkowców i pomidorkami koktajlowymi.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!