Recenzja książki „Superlunche” Karoliny i Macieja Szaciłło
Wegetariańskie, wegańskie lub ajurwedyjskie przepisy kulinarne często mają to do siebie, że ich przygotowanie zajmuje dużo czasu. Za dużo. Poza wymyślnymi składnikami, których zwykle nie mamy pod ręką, bywa, że poziom trudności dla osoby o przeciętnych umiejętnościach kulinarnych jest zbyt wysoki. A jeśli plan dnia wypełnia nam rodzina, praca, studia, joga lub kurs języka obcego, to już lepiej zjeść na mieście…
W swojej najnowszej książce, „Superlunche. Zdrowe, ekspresowe, sezonowe” Karolina i Maciej Szaciłło wzięli pod uwagę współczesne realia i proponują nam 70 przepisów na smaczne i zdrowe posiłki, które możemy zabrać ze sobą do pracy. A ich przygotowanie powinno nam zająć maksymalnie 30 minut.
Będzie potrzebny blender, waga spożywcza oraz elektryczny młynek do kawy. Składniki są do zdobycia, w zasadzie wystarczy dobry warzywniak. Wiele potraw bazuje na ghee, czyli maśle klarowanym, które ma właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. Nudy nie będzie, bo inspiracje pochodzą z m.in. kuchni indyjskiej, włoskiej oraz bliskowschodniej. A efekt końcowy to smaczne dania, które odżywiają, leczą i odkwaszają…
Przepisy zostały pogrupowane według pór roku. Mamy do wyboru potrawy lekkie oraz cięższe i bardziej obfite. Co znajdziemy w środku?
oczyszczające, lekkie ale odżywcze dania wiosenne. Na przykład pełną prany sałatkę ze skiełkowanej komosy ryżowej.
orzeźwiające, delikatnie wychładzające lunche na lato. Nie mogę się doczekać, aż spróbuję bliskowschodniej sałatki z bobem…
odżywcze, rozgrzewające jesienne obiady – w tym marchewka z soczewicą po afgańsku i jaglane gnocchi z sosem szpinakowym
rozgrzewające, energetyczne posiłki zimowe. Takie jak gęsty krem z selera z pieczonymi pomidorkami i tofu curry.
Nie za każdym razem udało mi się zmieścić w 30 minutach. Ale „Superlunche” są naprawdę super. I będzie to jedna z niewielu książek kucharskich, która nie obrośnie kurzem w mojej kuchni…
Polecam!
Karolina i Maciej Szaciłło – Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą szkolenia oraz warsztaty zdrowego odżywiania, a także medytacji. Są autorami popularnych poradników dietetycznych, m.in.: „Przyprawy, które leczą”, „Jedzenie, które leczy”, „Zdrowa tarczyca”, „Dieta Raw Food”, „Jem (to co) kocham i chudnę” (Wydawnictwo Zwierciadło).
„Superlunche. Zdrowe, ekspresowe, sezonowe” Karolina i Maciej Szaciłło Wydawnictwo Zwierciadło Warszawa 2019 ISBN: 9788381320757
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!
Ania Chomczyk
podróżniczka, nauczycielka ashtanga jogi i facylitatorka aktywacji Kundalini by Purity Sensation
e-mail: ania()bosonamacie.pl
Ćwiczę jogę od ponad 20 lat. Przez lata regularnie podróżowałam do Indii, aby poznawać ten niesamowity kraj oraz uczyć się jogi u źródła. Nadal kontynuuję moje jogiczne studia pod okiem najlepszych nauczycieli na świecie.
Studiowałam amerykanistykę na UW, a w 2016 r. na Uniwersytecie SWPS (kulturoznawstwo) obroniłam doktorat dotyczący jogi.
Pobieram lekcje klasycznego śpiewu Karnataki u Ranjini Koushik. Chętnie maluję i w styczniu 2021 r. zostałam certyfikowaną nauczycielką malarstwa intuicyjnego, Vedic art. Obecnie poszerzam moje kompetencje o terapię mięśni dna miednicy wg metody Bebo. Kocham Himalaje. Jestem mamą małego Felixa.