
Tarta ze szparagami i z ziemniakami
Tarta ze szparagami i z ziemniakami
Tak! To już ten czas. Sezon na szparagi. Żal nie skorzystać. Dlatego proponuję pyszną, kruchą tartę na obiad lub kolację.

UTENSYLIA
- Forma do pieczenia 24cm
SKŁADNIKI
Spód tarty:
- Blat wegańskiego ciasta francuskiego lub
- Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g margaryny wegańskiej
- 2 łyżki zimnej wody
- Szczypta soli
Farsz:
- 100g tofu naturalnego dobrej jakości (np. Solida Food)
- 180g tofu marynowanego (np. Lunter)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 średnie ziemniaki (ugotowane)
- Pół szklanki śmietanki sojowej lub owsianej
- Sól, pieprz, pieprz ziołowy i gałka muszkatołowa do smaku
- Pęczek zielonych szparagów
PRZYGOTOWANIE
Jeśli robimy kruchy spód – z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na ok. 30min do lodówki.
Krok 1.
Oderwij łykowatą część szparagów, a następnie je umyj. W wysokim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Włóż szparagi główkami do góry i gotuj ok. 4 min. Ugotowane szparagi wysusz na ręczniku papierowym.
Krok 2.
Wszystkie składniki farszu przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Jeśli farsz będzie za gęsty – dolej śmietany. Dopraw do smaku.
Krok 2.
Ciasto francuskie lub kruche wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dokładnie spód i boki formy do pieczenia. Podpiecz w piekarniku ok. 15min. w temp 180°C. Przed pieczeniem ciasto francuskie warto nakłuć widelcem, wyłożyć na nie arkusz papieru do pieczenia i wysypać suchy groch lub fasolę.
Krok 3.
Na podpieczone i przestudzone ciasto wyłóż farsz i pokrojone wcześniej szparagi. Szparagi lekko posmaruj oliwą i całość delikatnie oprósz płatkami drożdżowymi.
Krok 4:
Całość piecz jeszcze ok. 20min. w temp 180°C.
Odczekaj kilka minut przed krojeniem i podawaj na ciepło lub na zimno.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!