Słodko-gorzka surówka z cykorią
Słodko-gorzka surówka z cykorią
Łączy w sobie przeciwności. Słodki smak granatu, gorzką cykorię, łagodne awokado i wegański majonez. Jest bardzo prosta w wykonaniu i bogata w witaminy i zdrowe tłuszcze. A jeśli chodzi o jej główny składnik – cykorię – od starożytności uważano, że odtruwa, oczyszcza i usuwa toksyny. Wszystkim nam się przyda.
Składniki:
2-3 cykorie
granat
miękkie awokado
2-3 łyżki majonezu wegańskiego
cytryna do skropienia awokado
Sposób wykonania
Cykorie pokrój w plasterki. Granat przekrój w poprzek na pół i wyjmij z niego pestki. Możesz to zrobić łyżeczką lub odwrócić owoc i wystukać pestki na talerzyk. Awokado obierz, przekrój na pół, wyjmij pestkę, pokrój (nie pestkę, tylko wnętrze awokado 🙂 i skrop cytryną (inaczej zrobi się czarne). Wymieszaj składniki z wegańskim majonezem. Smacznego. Jeśli surówkę zamierzasz podać solo, ewentualnie z pieczywem – podana porcja wystarczy dla dwóch osób. Jeśli do obiadu czy kolacji – pewnie co najmniej dla czterech.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, nie chcemy wprowadzać opłat za czytanie artykułów.
Dlatego też zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas drobną kwotą, niech to będzie symboliczne 5 złotych. Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł, trafił do Ciebie, był pomocny albo interesujący - kliknij "WSPIERAM".
Gdy każdy z naszych czytelników zrobi tak choć raz w miesiącu będziemy mogli rozwijać się dla Was.