
Kasza jaglana
Kasza jaglana
Niegdyś bardzo popularna w Polsce, z biegiem czasu została zastąpiona w daniach obiadowych przez ziemniaki. Dziś na całe szczęście coraz chętniej po nią sięgamy. Jest zasadotwórcza, pomaga utrzymać nasze ciało w doskonałej kondycji, jest wyśmienita na słono i słodko. Nie tylko weganie powinni znów wprowadzić ją do kuchni!
Perła w koronie – czyli co kryje w sobie kasza jaglana
Kasza ta jest przede wszystkim lekkostrawna i bardzo odżywcza – 100 g zawiera 346 kcal. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Zawiera krzemionkę, która doskonale wpływa na stan naszych paznokci, skóry oraz stawów, co zdecydowanie wyróżnia ją na tle innych kasz. Niestety, w dzisiejszych czasach, kiedy w naszej diecie przeważają produkty zwierzęce i nabiał, cierpimy wszyscy na niedobory krzemu oraz zakwaszenie organizmu. Nie pozwólmy sobie zapomnieć, że to właśnie ten pierwiastek pomaga utrzymać elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się tłuszczów w ich ściankach. Pomaga również w procesach regeneracyjnych przy złamaniach kości, dzięki temu że zapobiega odwapnianiu.
Niestety kampanie reklamowe mleka próbowały przekonać nas do tego, że wapń w nim zawarty jest niezbędny dla zdrowych kości. Po czasie natomiast okazało się, że nadmiar wapnia z mleka powoduje efekt odwrotny. Warto zatem zastanowić się nad innymi rodzajami mleka pochodzenia roślinnego np. mlekiem jaglanym.
Poza krzemem, w kaszy jaglanej królują witaminy z grupy B, lecytyna, magnez, fosfor, potas, żelazo, wapń oraz witamina E. A co najważniejsze jest ona zasadotwórcza, zatem doskonale bilansuje środowisko wewnętrzne naszego organizmu, zmniejszając podatność na choroby. Dawniej podawana była dzieciom w stanach gorączkowych! Działa jak swoista „gąbka”, wiążąc niepotrzebne produkty przemiany materii i „wyprowadzając” je z organizmu. W dodatku zawartość sporej ilości antyoksydantów wymiata z naszego organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za procesy starzenia organizmu, a nawet za powstawanie nowotworów.
Jest doskonała dla naszych pociech, kiedy ich układ trawienny od samego początku ich życia powinien być ogrzewany (nabiał bardzo mocno wychładza!), wzmacnia jego rozwój. Usuwa mokry kaszel i nieustannie nawracający katar. I stanowi doskonały posiłek dla osób z alergiami pokarmowymi – nie uczula.
Te obłuszczone ziarna prosa polecane są przy chorobach żołądka, całego przewodu pokarmowego (neutralizuje wydzielanie soków żołądkowych), wątroby, trzustki, jelit oraz nerek. Czy to możliwe, aby w tak małych ziarenkach odnaleźć tyle walorów zdrowotnych? Owszem.
Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
Z obserwacji własnej i moich pacjentów zauważyłam zdecydowaną poprawę stanu stawów przy początkach dny moczanowej, stwierdzonej przez lekarzy. Dna moczanowa bowiem powstaje na skutek nagromadzenia się w stawach produktów przemiany materii – szczawianów i kwasu moczowego, obecnych w krwi na skutek niewydolności i obciążenia nerek nieodpowiednią dietą. Po kilku tygodniach wprowadzenia na śniadania kaszy jaglanej spożywanej z owocami, na ciepło, dolegliwości chorobowe znikały.
Jak ją gotować?
Często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić – przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny – ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany – związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych. Dodanie do gotowania dosłownie szczypty kurkumy nada jej piękny złocisty kolor.
Na 1 szklankę kaszy – 2,5 szklanki wody. Zagotować, pozostawić na 12 minut na małym ogniu, następnie odczekać 20 min do całkowitego wchłonięcia się wody.
Jest niedroga – 1 kg kaszy BIO to koszt około kilkunastu złotych. I bardzo „ekonomiczna” – na obiad dla dwóch dorosłych osób wystarczy 1/3 kubka suchego produktu.
Różnorodny smak
Pasztet, kotlety, deser z owocami, dodatek do zup,kasza ugotowana na sypko, pyszne śniadanie z suszonymi owocami, placki, ciasta z mąki jaglanej, chleb, pulpety, farsz do gołąbków, sałatki… to tylko niewielka część tego, do czego można ją wykorzystać.
Warto puścić wodze fantazji i rozkochać się w niej na dobre!
Przepisy z kaszą jaglaną

Kotlety jaglane
Przygotuj ciało na zimę! Polska złota jesień w pełnej krasie… Chłodne poranki i słoneczne dni – zabarwione spadającymi liśćmi drzew… Aby poprawić kondycję ciała przed zimą i wzmocnić układ odpornościowy poprzez odpowiednie żywienie należy wzbogacić naszą codzienną dietę o ciepłe owsianki z dodatkiem wszelkiego rodzaju pestek (słonecznik, sezam najlepiej czarny – wzmacnia nerki, orzechy ziemne, nerkowce, włoskie,…

Wegański sernik z tofu
Wegański sernik z tofu Za oknem wiosna, a w mojej wegańskiej głowie myśli się kotłują, co wegańskiego zagości na naszych rodzinnych świętach, co zrobić, aby zachwycić smakiem moją rodzinę… Okres Świąt Wielkianocnych wiąże się z czasem spotkań, odwiedzin i długich rozmów przy stole. To czas, kiedy codzienna praktyka jogi nie powinna iść w odstawkę, zatem…

Budyń jaglany
Budyń jaglany Wyjątkowość prosa i jego nasion polega na tym, że można wykorzystać je do ciast, deserów, gulaszy, gołąbków, pasztetów, kotletów, grysików, domowego mleka jaglanego i zapewne jeszcze wielu, wielu innych pyszności. Nie ma bowiem nic tak doskonałego, jak połączenie dobrego smaku i zdrowia, w jednym małym, żółtym nasionku. Kiedy jeszcze nie byłam vege uwielbiałam jogurty i…
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!