
Kotlety jaglane
Przygotuj ciało na zimę!
Polska złota jesień w pełnej krasie… Chłodne poranki i słoneczne dni – zabarwione spadającymi liśćmi drzew…
Aby poprawić kondycję ciała przed zimą i wzmocnić układ odpornościowy poprzez odpowiednie żywienie należy wzbogacić naszą codzienną dietę o ciepłe owsianki z dodatkiem wszelkiego rodzaju pestek (słonecznik, sezam najlepiej czarny – wzmacnia nerki, orzechy ziemne, nerkowce, włoskie, siemię lniane), suszonych owoców oraz cynamonu lub pieczonych jabłek z gruszkami. Stan i funkcjonowanie naszych jelit, a tym samym naszą odporność, będą również poprawiały kiszonki. Warto w domu zakisić kapustę, buraczki, nawet marchewkę z selerem. Wstawić do lodówki po ukiszeniu i zajadać do obiadu. W ten sposób dostarczymy naszemu organizmowi witamin, których deficyt czeka nas na rynku warzywno-owocowym w okresie zimnych miesięcy. A na talerzach obiadowych powinny coraz częściej gościć gęste zupy, gotowane pod przykryciem, pieczone warzywa, które wzmacniają yang w tym szczególnym okresie roku, kasze z dodatkiem rozgrzewających przypraw, jak kumin, gorczyca najlepiej czarna, czosnek, pieprz, asafetyda i szereg innych.
Kaszę jaglaną z jej zdolności absorbowania produktów przemiany materii i usuwania ich na zewnątrz zdążyliście poznać. Bogata w krzemionkę, doskonale odżywia śledzionę, żołądek i rozgrzewa nasz organizm – o jej właściwościach możecie przeczytać tutaj. Jedną z jej odsłon są moje kochane kotlety z kaszy, z dodatkiem cebuli, czosnku, aromatycznych przypraw. Są tanie, proste do zrobienia i uwierzcie, a domownicy Was za nie pokochają. Zapraszam zatem do spróbowania!
Jeśli macie czas o poranku zróbcie je wczesną porą, potrzebują bowiem trochę poleżeć po usmażeniu, aby masa jaglana zgęstniała. Jeśli robicie je tuż przed podaniem na stół, zróbcie więcej, następnego dnia znikną nawet te, które wstawiliście do lodówki 🙂
Kotlety jaglane
Na 20 kotletów potrzeba tylko 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej, cała reszta składników poniżej:
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- 2 łyżki zmielonego na świeżo siemienia lnianego + odrobina wody
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- natka pietruszki
- oregano
- pieprz kolorowy
- sól
- kurkuma
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną przepłucz na sitku, zalej zimną wodą w ilości 3 kubków i ugotuj z solą. Kasza powinna wchłonąć całą wodę, w której się gotowała. Należy ją zmielić zaraz po ugotowaniu. Ja w tym celu używam wyciskarki do soków z nakładką do mielenia, ale mocny blender też powinien dać radę.
- Zmielić razem z ząbkami czosnku, cebulą.
- W młynku zmielić dwie łyżki siemienia lnianego, zalać odrobiną wody i odstawić na chwilkę, aby zrobiła się „glutowata” substancja.
- Do masy dodać pieprz kolorowy, oregano, kurkumę, płatki drożdżowe, natkę pietruszki drobno posiekanej i ewentualnie wasze ulubione zioła. Doskonale będzie pasował kumin z czarną gorczycą usmażone na oleju ryżowym.
- Dodać dwie łyżki mąki kukurydzianej. Wymieszać wszystko.
- Formować kotlety, obtoczyć w mące kukurydzianej i odstawić je takie na chwilę, żeby masa miała „spokój” się zawiązać.
- Rozgrzać patelnię, wlać olej ryżowy i smażyć do zarumienienia z każdej strony.
- Uwaga – uzależniają! A na zimno nie tracą nic ze smaku 🙂
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!