
Wegańskie pesto z cukinii
Wegańskie pesto z cukinii
Jeśli szukacie pomysłu na smaczny, szybki obiad polecam wegańskie pesto z cukinii. W 15 minut będzie na gotowe stole. Możecie użyć ulubionego makaronu, ja najczęściej sięgam po te bezglutenowe, np. ryżowy lub kukurydziany.
Z podanych składników wychodzi jedna duża porcja (lub dwie małe).
Składniki:
- dwie lub trzy cukinie,
- dwie, trzy garście orzechów ziemnych i/ lub pestek słonecznika,
- dwie, trzy garście świeżej bazylii lub rukoli,
- czosnek wg uznania (1-3 ząbki),
- kapary wg uznania (ok. garści),
- pomidory koktajlowe wg uznania (ok. garść),
- oliwa,
- pierz i sól.
Wykonanie:
- Przygotować garnek z wodą, by ugotować ulubiony makaron w trakcie szykowania pesto.
- Orzechy i/lub pestki uprażyć na patelni.
- Bazylię lub rukolę drobno posiekać razem z czosnkiem.
- Dodać olej, bazylię/ rukolę i czosnek, pieprz, sól.
- Smażyć pod przykryciem 5-10 minut aż cukinie będzie miękka.
- Dodać kapary i pomidory koktajlowe.
- Podawać z ulubionym makaronem.
Smacznego!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!