
Gryczane naleśniki z musem z tapioki
Gryczane naleśniki z musem z tapioki
Jeśli praktyka jogi od pierwszych chwil na macie daje Ci radość, tym większe prawdopodobieństwo, że szybko wyjdzie ona poza matę i stanie się częścią Twojego życia. Odkryjesz, że wykonywanie asan, czy pranajam to tylko kropla w morzu zmian, które Cię czekają. Jednym z nich jest niewątpliwie zmiana sposobu żywienia. I nie mówię to o radykalnych zmianach, ale o subtelnych spostrzeżeniach, jakie będą przychodziły do Ciebie po praktyce, kiedy na godzinę przed zajęciami zjesz obfity i mięsny obiad 🙂
Zaczniesz się zastanawiać dlaczego czujesz się ociężale, dlaczego Twoje mięśnie są nieustannie pospinane. Kiedy Twoje narządy wewnętrzne podczas pozycji skręconych będą odmawiać posłuszeństwa, wrócisz do domu i dotkliwie dotrze do Ciebie, ze jesteś tym, co jesz. A gdy pojedziesz na wege warsztaty jogowe, poczujesz niebywałe aromaty przypraw… okaże się, że zrobisz rewolucję w kuchni. Kupisz kaszę jaglaną, dostaniesz od jogowego znajomego zakwas na chleb, wafelki zastąpisz świeżymi eko daktylami i okaże się, że zaczniesz przeszukiwać internet w poszukiwaniu wege potraw.
U nas dowiesz się, jak gotować kaszę jaglaną, żeby ugotować, a nie rozgotować, dowiesz się, jak z migdałów zrobić mleko i jak szybko można zrobić słodką przekąskę, żeby zaskoczyć bliskich. Jestem miłośniczką wegańskich potraw, które przyrządzam według Pięciu Przemian, ale jeśli uznacie, że to zbyt skomplikowane na sam początek, usunę oznaczenia żywiołów.
Gryczane naleśniki z musem z tapioki
Składniki na ciasto:
- dwie szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- dwie szklanki mleka roślinnego – u mnie waniliowe sojowe
- łyżka nasion chia (opcjonalnie)
- cukier z wanilią
Składniki na farsz:
- truskawki
- grysik z tapioki
Wykonanie:
- Na noc namoczyć dwie szklanki kaszy niepalonej gryczanej w wodzie.
- Następnego dnia odlać wodę, połączyć z mlekiem roślinnym, zblendować.
- Po zmiksowaniu na gładką masę, dodać nasiona chia i cukier z wanilią.
- Smażyć, jak zwykłe naleśniki.
- Truskawki obrać, wyszypułkować.
- Na szklankę musu truskawkowego potrzebujemy łyżkę grysiku z tapioki.
- Wcześniej namoczyć tyle tapioki, ile macie tryskawek 🙂
- Mus truskawkowy podgrzać, dodać namoczoną tapiokę, ksylitol, podgrzewać do konsystencji kisielu. Odstawić z ognia.
- Tapioka dale cudowną fakturę musowi. Należy pamiętać, że masa po przestudzeniu jeszcze zgęstnieje.
- Nakładać na naleśniki i jeść do woli...
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!