Burakami możemy cieszyć się przez cały rok. To jedno z najbardziej zasadotwórczych warzyw, polecane osobom cierpiącym na nowotwory, w postaci surowej (soki), kiszonej lub pieczonej. Opóźnia procesy starzenia, łagodzi objawy menopauzy oraz stanowi prawdziwe bogactwo witamin, a przy tym kosztuje niewiele. Przeczytajcie poniżej, co znajdziemy w tych wyjątkowo barwnych warzywach!
Co zawierają buraki?
witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, C
pierwiastki: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
Dzięki tak bogatemu składowi, czerwonym barwnikom oraz dużej zawartości przeciwutleniaczy, buraki polecane są osobom cierpiącym na choroby onkologiczne.
Wskazania do częstego spożywania tego warzywa:
anemia (wspomaga produkcję czerwonych krwinek, dodatkowo zawiera żelazo)
nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego (burak obniża i reguluje ciśnienie dzięki zawartości potasu i magnezu)
problemy z wątrobą (buraki mają doskonałe działanie oczyszczające. Betanina zawarta w buraku reguluje pracę wątroby, przewodów żółciowych a także woreczka żółciowego)
wrzody żołądka, hemoroidy (burak wykazuje silne działanie gojące w obrębie przewodu pokarmowego)
zgaga i zaparcia (burak hamuje procesy gnilne w jelitach)
miażdżyca
silne zakwaszenie organizmu (poprzez nadmierne spożywanie słodyczy lub białego pieczywa, makaronów, alkoholu i fast foodów)
depresja, bezsenność, kłopoty z koncentracją (z powodu zawartości betaniny oraz tryptofanu , który „relaksuje umysł”, dając uczucie szczęścia. Kwas foliowy działa uspokajająco)
spadek odporności, wirusowe infekcje (burak posiada też działanie wykrztuśne)
Detoks z użyciem buraka ma swoje zalety:
Burak wspomagając pracę wątroby, jelit oraz nerek, oczyszcza krew, przyśpiesza wydalanie toksyn i kwasu moczowego z organizmu. Częste spożywanie buraków zapewnia efektywną detoksykację. Korzenie buraka zawierają znaczne ilości pektyny, co wspomaga usuwanie metali ciężkich oraz mikroorganizmów niebezpiecznych dla układu trawiennego. Buraki o każdej porze roku przywrócą nam chęć do życia i poprawią samopoczucie.
Jak wybrać te najsmaczniejsze?
Burak musi dobrego gatunku, mieć cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę i błyszczący miąższ. Jego marmurkowata faktura świadczy o nadmiarze celulozy, która fermentuje w żołądku i jest ciężkostrawna. Najsmaczniejsze są buraki o średnicy nieprzekraczającej 8 cm.
W jakiej postaci mogą być spożywane?
W wersji pieczonej (najlepsze są po prostu drobno pokrojone, z odrobiną oleju ryżowego i ulubionych przypraw). Niekoniecznie solimy, bowiem po upieczeniu są bardzo słodkie.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!
Ania Krachało
inżynier sanitarny, refleksolog, dietetyk,hirudoterapeuta, właścielka Centrum Prana w Jastrzębiu-Zdroju
email: aniak@bosonamacie.pl
Przygodę z jogą zaczęła od hatha jogi, którą szybko pożegnała poznając ashtanga jogę. Od 5 lat regularnie spędza 5 tygodni w Indiach, gdzie pod okiem kilku nauczycieli szlifuje swój warsztat. Ostatni nauczyciel Balu Thevar jest tym, do którego chce wracać. Weganka, szlifująca nieustannie swoje zainteresowania w kierunku Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Życie uzupełnia gotowaniem, fotografią i wspinaczką. Prowadzi warsztaty podczas których motywuje do dbania o siebie, włączając w to jogę.
Prowadzi blogi: www.jogoholiczka.blogspot.com oraz matkapolkajogiczna.bosonamacie.pl