
Jaśminowy ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Jaśminowy ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Jaśminowy ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, czyli mój ulubiony smak z dzieciństwa. Jesień w tym roku z dnia na dzień kazała nam wskoczyć w swoje ulubione ciepłe kurtki, bez zbytniego przygotowania. Nasza kuchnia powinna zostać wzbogacona w potrawy, gdzie smak lekko ostry przeplata się jeszcze z aromatem lata.
Składniki:
- 0,5 kg jaśminowego ryżu
- gałązka kory cynamonowca
- 1 kg swojskich jabłek
- zmielony cynamon do posypania
- olej kokosowy
Wykonanie:
Ryż ugotuj wraz z korą cynamonowca. W tym czasie obierz jabłka. Brytfankę do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem kokosowym. Nałóż warstwę ryżu, przełóż ją jabłkami posmarowanymi olejem kokosowym oraz cynamonem. I tak przekładaj, posypuj i smaruj. Zakryj brytfankę i włóż ją do piekarnika na około 40 min na 150 stopni. Delektuj się smakiem i aromatem dzieciństwa. Smacznego!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!