
Dlaczego warto jeść buraki?
Niektóre pokarmy powodują, że jesteśmy ociężali, inne mogą zrujnować nam zdrowie. Są również i takie, które poprawiają dobrostan naszego organizmu, a niekiedy wręcz leczą. Dobrze pamiętać o tym, nie tyko kiedy intensywnie praktykuje się jogę, choć osoby praktykujące szczególnie na swoją dietę uważać powinny. W końcu jednym z elementów jogicznego stylu życia jest jedzenie nie tylko z umiarem, ale wybieranie takich pokarmów, które służą naszemu ciału. Buraki z pewnością do takich właśnie pokarmów należą.
Buraki warto jeść, ponieważ:
- Mają dobroczynny wpływ na ciśnienie krwi oraz poprawiają krążenie. Szczególnie polecany jest tu świeżo wyciśnięty sok z buraka.
- Pomagają doprowadzić więcej tlenu do mięśni, dzięki czemu zwiększają wydolność organizmu oraz pomagają w szybkiej jego regeneracji po dużym wysiłku.
- Pomagają zwalczać stany zapalne i chronią komórki ciała przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych.
- Według niektórych badań mogą zmniejszać ryzyko zapadania na raka.
- Są nieocenionym źródłem witamin C i B3 i B6, błonnika, beta-karotenu, potasu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza.
- Przyspieszają przemianę materii i leczą zaparcia, dzięki czemu doskonale oczyszczają organizm z toksyn.
Najprostszym sposobem korzystania z dobroczynnych, buraczanych właściwości jest przygotowanie sobie po porannej praktyce soku ze świeżo wyciśniętego buraka.
Składniki:
(na cztery szklanki soku)
- 2 buraki
- 4 marchewki
- 3-4 łodygi selera naciowego
- Sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z warzyw, doprawiamy sokiem z cytryny i pyszny napój gotowy!
Buraki doskonale nadają się również do sałatek. Nie tylko nadają im doskonałego smaku, ale także smakowicie różnicują ich kolor. Czego przykładem może być sałatka z quinoa, buraka, bobu i kopru włoskiego
Składniki:
- 150 g quinoa (komosa ryżowa)
- 4 średnie buraki
- 1 szklanka ugotowanego łuskanego bobu
- 2 średnie fenkuły (koper włoski)
- garść uprażonych orzechów włoskich
- 1 marchewka, starta na grubej tarce
- kilka młodych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, czyścimy i gotujemy, a następnie wystudzamy i kroimy na połówki. Bób gotujemy w osolonej wodzie, wystudzamy i łuskamy. Buraki myjemy i pieczemy w piekarniku aż będą miękkie, a następnie wystudzamy i kroimy w kostkę. Fenkuł kroimy w grube pasty i pieczemy w piekarniku, aż będzie miękki. Quionoę gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Kiedy wszystkie składniki wystygną mieszamy je z oliwą, posiekaną marchwią oraz natką pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zaś prawdziwy smakosz nie pogardzi carpaccio z buraka z olejem z orzecha włoskiego.
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (wyciskanego zimno)
- łyżka świeżego otartego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- garść łuskanych orzechów włoskich
- łyżeczka cukru trzcinowego
- kiełki brokułów do przybrania
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki myjemy, ale nie obieramy. Wykładamy je na blasze przykrytej papierem do pieczenia, skrapiamy zwykłą oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 90 minut aż zrobią się lekko miękkie. Następnie wystudzamy, obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki (najlepiej wykorzystać to tego specjalny nożyk-szpatułkę do sera). Buraczane płatki rozkładamy na półmisku. Do oleju wyciskamy czosnek i wsypujemy tymianek. Mieszamy i polewamy równomiernie buraki. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Na gorącej patelni prażymy orzechy włoskie z dodatkiem odrobiny cukru trzcinowego. Carpaccio dekorujemy prażonymi orzechami i kiełkami brokułów.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!