
Coś na majówkę
Faszerowane ziemniaki na majówkę
Za chwilę majówka, a więc nadchodzi czas kiedy (miejmy nadzieję) można będzie zasiąść z przyjaciółmi na świeżym powietrzu, porozmawiać i coś pysznego zjeść. Zamiast rozstawiania nieśmiertelnego grilla, proponujemy wykorzystać nadarzającą się okazję, aby – być może – po raz ostatni w tym sezonie uraczyć się prostym i szybkim daniem ze „starych” ziemniaków.
Można je na przykład upiec w ognisku, zrobić z nich pyzy lub kopytka, ale wyśmienicie smakują również pieczone w piekarniku, zwłaszcza jeśli zapiecze się je z pikantnym włoskim sosem. A więc zanim zaczniemy rozkoszować się smakiem młodych ziemniaków, pożegnajmy godnie te „stare”, bo na smak pieczonych ziemniaków przyjdzie nam czekać do jesieni.
Składniki:
- 6 sporych „starych” ziemniaków
- 1 papryka żółta
- Garść zielonych drylowanych oliwek
- 1 słoiczek marynowanych, suszonych pomidorów
- 1 średnia cebula fioletowa
- 3-4 ząbki czosnku
- Świeży rozmaryn
- Świeżo starty parmezan klasycznego lub wegańskiego
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki kroimy wzdłuż i zapiekamy zaokrągloną stroną do góry w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni. Kiedy ziemniaki się pieką, przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulę, oliwki, czosnek i paprykę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez ok. 10 minut. Dodajemy pocięte suszone pomidory, mieszamy, dodajemy trochę posiekanego rozmarynu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia ułożone płaską stroną do góry. Na każdy ziemniak nakładamy łyżką trochę farszu i posypujemy parmezanem. Wstawiamy ponownie do gorącego piekarnika na ok. 10 minut. Po wyjęciu z pieca posypujemy resztą rozmarynu.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!