
Czar gorącej zupy
Czar gorącej zupy
Na zimno, słotę i katar nie ma jak gorąca, zawiesista zupa. Gdy wracamy do domu z pracy, szkoły czy po długim spacerze dobrze założyć ciepłe kapcie i nalać sobie dymiący talerz domowej zupy. Tym bardziej, że w naszej kulinarnej tradycji zupy odrywają ważną rolę i prostych przepisów można znaleźć bez liku.
Osoby niewprawione w kulinarnych bojach mogą zacząć od prostego kremu z selera, zaprawionego mlekiem kokosowym i dosłodzonego rodzynkami. Jeśli ktoś lubi ostre potrawy warto spróbować gęstej i mocno rozgrzewającej zupy meksykańskiej. Dobrym rozwiązaniem jest też wegetariański bogracz – czyli zupa na modłę węgierską, która wyróżnia się ostrym smakiem wędzonej papryki. Niezależnie od tego, którą zupę wybierzecie, jedno jest pewne: nie tylko doskonale Was rozgrzeje, ale zapewni doskonały obiad na następny dzień. Zupy mają bowiem to do siebie, że można je nagotować na zapas, a najlepiej smakują właśnie w dzień po ugotowaniu.
Krem z selera (na zdjęciu powyżej)
Składniki:
- 1 kg selera
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 marchewki
- 1/2 pora
- 1 cytryna
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 200 gr rodzynek
Przygotowanie:
Seler i ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy na gotującą wodę. Dodajemy obrane marchewki i pora. Wszystko gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie wyciągamy marchewkę i pora, resztę miksujemy. Do tak powstałej zupy-krem dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny oraz 2 łyżeczki chrzanu. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy mleko kokosowe i dodajemy rodzynki.
Zupa meksykańska
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 papryka zielona słodka
- 1 duży dojrzały pomidor, obrany ze skóry i pokrojony w kostkę
- 1 puszka pomidorowej pulpy
- 2 papryczki chilli
- 5 średnich ziemniaków
- 2 średnie, obrane i pokrojone w plasterki marchewki
- 2 cebule
- 1 kolba kukurydzy
- 1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej (lub więcej, jeśli chcemy by zupa była bardzo ostra)
- Sól i pieprz do smaku
- Starty ser cheddar
- Posiekana świeża kolendra
- Limonka
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i gdy się delikatnie zeszkli dodajemy posiekaną paprykę zieloną, papryczkę chilli i wyciśnięty czosnek. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy pomidorową pulpę, pomidor. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut i zalewamy bulionem. Dodajemy ziemniaki, marchewkę, odkrojoną z kolby kukurydzę, fasolę, oregano, kurkumę, paprykę słodką i ostrą. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz wyciśniętym sokiem z limonki. Podajemy posypaną startym serem cheddar i posiekaną, świeżą kolendrą.
Bogracz wegetariański
Składniki:
Zupa:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 czerwone słodkie papryki
- 1 puszka pomidorowej pulpy
- 2 papryczki chilli
- 5 średnich ziemniaków
- 20 średnich pieczarek, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 cebule
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej (lub więcej, jeśli chcemy by zupa była bardzo ostra)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1-2 listki laurowe
- Sól i pieprz do smaku
Kluski kładzione:
- 1 jajko
- Kilka łyżek wody
- Szczypta soli
- Mąka
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i kiedy się delikatnie zeszkli dodajemy posiekaną paprykę, papryczkę chilli i wyciśnięty czosnek. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy pomidorową pulpę. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut i zalewamy bulionem. Dodajemy ziemniaki, pieczarki, cieciorkę, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką i ostrą. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. godziny. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę tofu, Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy mąką, podsmażamy i tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do zupy. Rozbijamy jajko z wodą i dodajemy mąkę i sól, aby powstała gęsta, ale plastyczne masa. Za pomocą rozgrzanej w zupie łyżki nabieramy trochę kluskowej masy i wkładamy ją do zupy. Czynność powtarzamy, aż skończy się całe ciasto. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 min.
Smacznego!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!