
Pasta z fasoli
Pasta z fasoli
Z fasoli można wyczarować w kuchni najprzeróżniejsze rzeczy. Od zwykłego jasia ugotowanego do barszczu ukraińskiego, przez pyszne brownie, na paście do chleba skończywszy.
Fasola walorów odżywczych ma bez liku: doskonały błonnik, witaminy A, PP oraz z grupy B, lecytyna, żelazo i magnez. Zmniejsza zakwaszenie organizmu i wspiera pracę jelit. A do tego zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Jej niepowtarzalny, lekko słodkawy smak doskonale połączy się z prażonym słonecznikiem, cebulką oraz nutką tymianku z czarnuszką. Sami sprawdźcie!
Składniki:
- 200 g suchej białej fasoli namoczonej uprzednio na noc
- 2 garści ziaren słonecznika
- 3 średniej wielkości cebule
- szczypta czarnuszki
- szczypta tymianku
- sól czarna
- pieprz
- kurkuma
Wykonanie:
- Fasolę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a po ugotowaniu odcedź, zmiel w maszynce lub blenderem.
- Na patelni rozgrzej olej ryżowy, dodaj pestki słonecznika, upraż je aż lekko zmienią kolor.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę, po chwili czarnuszkę i tymianek. Pozostaw to jeszcze wszystko przez kilka chwil do wymieszania się zapachów.
- Dodaj do zmielonej fasoli, podsyp pieprzem, kurkumą, wymieszaj. Zajadaj najlepiej z natką pietruszki i żytnim chlebem na zakwasie.
Smacznego!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!