
Brukselka jest wielka
Pieczona brukselka z jabłkami
Jednym z niewątpliwych uroków jesieni jest to, że rozpoczyna się sezon na brukselkę. U niektórych osób brukselka nie ma dobrej prasy. Nie ma się zresztą czemu dziwić. Wielu z nas przeżyło traumę spotkania oko w oko z rozgotowaną, niesympatycznie pachnącą brukselką polaną masłem z tartą bułką.
A tymczasem brukselka to pyszne warzywo, które zawiera wiele żelaza, a także sód, potas, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminy E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C. Brukselka ma także dużo kwasu foliowego (polecanego zwłaszcza kobietom w ciąży i planującym dziecko).
Smakuje doskonale – wystarczy ją tylko dobrze przyrządzić. Sposobów jest parę, ale jeden z najprostszych to udusić na oliwie, przekrojoną wzdłuż, z czosnkiem i świeżym tymiankiem. Jeśli ktoś lubi mocniejszy smak, można dodać do niej jeszcze łyżkę ostrej musztardy. Jeżeli jednak chcecie zaskoczyć gości czymś nietypowym i wykwintnym, warto upiec brukselkę z jabłkami, a następnie doprawić orzechami i miodem.
Uwaga: brukselka zawiera związki utrudniające wchłanianie jodu, a więc nie podajemy jej raczej z owocami morza i spożywamy ją z umiarem – jak wszystko zresztą…
Składniki:
- ½ kg brukselki
- 2 kwaśne, twarde jabłka
- Garść suszonych żurawin
- Garść posiekanych orzechów włoskich
- Oliwa zwykła
- Oliwa extra virgin
- Łyżka miodu akacjowego
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brukselkę myjemy i kroimy na pół, następnie skrapiamy zwykłą oliwą i wykładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia wraz z jabłkami pokrojonymi na ósemki z wydrążonymi gniazdami nasiennymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut, aż brukselki będą miękkie. Mniej więcej w połowie pieczenia warto zajrzeć do piekarnika i obrócić brukselki na drugą stronę. Upieczone brukselki posypujemy żurawinami, orzechami, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem i skrapiamy dobrą oliwą extra virgin oraz miodem.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!