
Barszcz zimowy
Barszcz zimowy
W moim domu rodzinnym na stole wigilijnym zawsze był żurek z grzybami. Mama sama kisiła żur, grzyby natomiast rodzice zbierali wspólnie i suszyli jesienią. Dla mnie jest to idealne połączenie – żur na bulionie warzywnym, do tego zapach suszonych grzybów, podane z ziemniaczkami… W tym roku przed Świętami postanowiłam ukisić buraki, aby wzbogacić nasz stół o taką właśnie zupę.
Samo kiszenie buraków jest proste. Wystarczy 1 kg buraków, łyżka soli kamiennej niejodowanej, kilka listków laurowych, 3 ząbki czosnku, owoce jałowca i zakręcany słoik. Sól rozpuścić w ciepłej wodzie, poczekać aż ostygnie, buraczki pokroić w kostkę, zalać wodą i zostawić pod przykryciem na 5-7 dni, codziennie mieszając drewnianą łyżką.
A kiedy już uda Wam się zrobić zakwas, polecam barszcz z podsmażoną cebulką i kiełkami.
Składniki na barszcz:
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 3 cebule
- szczypta pieprzu
- majeranek
- tymianek
- olej ryżowy
- ugotowana wcześniej fasola – jeśli chcecie możecie pominąć zwłaszcza w święta, kiedy zupy powinny być „lżejsze”
- 1 cebula, rozmaryn, owoc jałowca, ziele angielskie i liść laurowy – w dowolnych proporcjach do przyrządzenia wywaru
Wykonanie:
- Z przypraw oraz cebuli przyrządzić wywar – gotować godzinkę na małym ogniu, żeby zupa ładnie przeszła aromatem ziół.
- Do buliony wrzucić pokrojone w kostkę warzywa oraz buraki wraz z kiszonym sokiem.
- Zagotować do miękkości.
- Na patelni rozgrzać olej ryżowy, wrzucić tymianek, majeranek, następnie cebulę pokrojoną w pióra. Smażyć do momentu, aż cebulka nabierze brązowego koloru.
- Udekorować cebulką zupę, podawać z kiełkami słonecznika.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!

Ania Krachało
inżynier sanitarny, refleksolog, dietetyk,hirudoterapeuta, właścielka Centrum Prana w Jastrzębiu-Zdroju
email: aniak@bosonamacie.pl
Przygodę z jogą zaczęła od hatha jogi, którą szybko pożegnała poznając ashtanga jogę. Od 5 lat regularnie spędza 5 tygodni w Indiach, gdzie pod okiem kilku nauczycieli szlifuje swój warsztat. Ostatni nauczyciel Balu Thevar jest tym, do którego chce wracać. Weganka, szlifująca nieustannie swoje zainteresowania w kierunku Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Życie uzupełnia gotowaniem, fotografią i wspinaczką. Prowadzi warsztaty podczas których motywuje do dbania o siebie, włączając w to jogę.
Prowadzi blogi: www.jogoholiczka.blogspot.com oraz matkapolkajogiczna.bosonamacie.pl