
Ziemniaczane brownies
Wegańskie brownies
Tych brownies nie znajdziecie w Starbuniu, ani w żadnej innej kawiarnianej sieci. Gdybyście jednak ich spróbowali, zachwyciłaby was ich miękkość, soczystość i słodycz, złamana lekką goryczką surowego kakao. Od tej pory wasze ulubione podwójne lattocisimmo na sojowym domagałoby się niemym (w końcu latte, jak ryby – głosu nie ma) krzykiem, aby zagryzać je kawałkiem takiego brownie. I za nic nie uwierzylibyście, że te brownies są zrobione z ziemniaków.
No, może nie zupełnie z naszych swojskich ziemniaków, kartofli czy pyrów, dojrzewających pod bladym, środkowoeuropejskim słońcem, ale z ziemniaków słodkich, znanych także jako bataty, pataty lub wilce ziemniaczane. Z tych właśnie dorodnych bulw zrobione bowiem zostały widniejące na zdjęciu brownies.
Z batatów daje się przyrządzić zresztą sporo pysznych potraw. Wychodzi z nich pyszna zupa-krem z mlekiem kokosowym, nadają się do sałatek, pasztetów i ciast. Do tych ostatnich pasują się zresztą znakomicie, bo dzięki swej naturalnej słodkości wymagają jedynie symbolicznego dosładzania lub – gdy dodać do nich jeszcze trochę daktyli – mogą obejść się zupełnie bez cukru. Dodatkową zaletą batatów jest to, że bardzo łatwo przygotować z nich wypieki bezglutenowe, dzięki swej konsystencji po ugotowaniu wiążą bowiem znakomicie ciasto.
Składniki:
- 4 duże bataty
- 1 szklanka mąki migdałowej (lub drobno zmielonych migdałów)
- ½ szklanki mąki gryczanej
- 2 tuziny suszonych daktyli bez pestek
- 4-5 łyżek surowego kakao
- 3-4 łyżki oleju
- Syrop z agawy lub syrop klonowy do smaku (opcjonalnie, bo bataty z daktylami to sama słodycz)
Przygotowanie:
Bataty pieczemy w łupinkach w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż będą miękkie. Kiedy już wyłączymy piekarnik, można je zostawić w środku jeszcze na 30-40 minut. Będą wtedy miały konsystencję puree. Przestudzone nieco bataty obieramy ze skórki i rozgniatamy lub miksujemy na jednolitą masę z dodatkiem oleju. Daktyle blendujemy na drobne kawałki, ale nie martwimy się kiedy zostanie trochę cząstek większych – nada to naszym brownies ciekawej faktury. Mieszamy daktyle z batatami, mąką migdałową i kakao. Próbujemy i dosładzamy syropem z agawy, jeżeli mamy ochotę (stanowczo jednak wskazany jest umiar). Mieszamy z mąką gryczaną na jednolita masę. Na papierze do pieczenia formujemy ciasto w prostokątny kształt o grubości ok. 2-3 cm. Wkładamy wraz z papierem do pieczenia do formy o rozmiarze zbliżonym do rozmiaru ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i dokładnie wystudzamy. Kroimy w kostkę i posypujemy na wierzchu surowym kakao. Takie brownies smakują jeszcze lepiej na drugi dzień, kiedy zawiniemy je na noc w papier do pieczenia, żeby nabrały jeszcze więcej wilgoci.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!