
„Herbatka” na niepogodę

„Herbatka” na niepogodę, www.zniejednegogarnka.pl
„Herbatka” na niepogodę – napój zwiększający odporność
Mamy sezon taki, jaki mamy. Zewsząd atakują nas reklamy najrozmaitszych mikstur i pigułek, które – jak twierdzą ich producenci – zapewnią nam długie życie w zdrowiu i szczęściu. Tymczasem, zamiast faszerowania się lekarstwami i najrozmaitszymi suplementami, wystarczy zdrowo się odżywiać, ciepło się ubierać, spacerować po świeżym powietrzu oraz regularnie uprawiać ćwiczenia fizyczne – na przykład jogę.
A jeżeli poczujemy pierwsze objawy przeziębienia lub gdy nas przewieje zimny wiatr, można poratować się starymi domowymi sposobami. Jednym z nich jest wyśmienita „herbatka” na niepogodę oparta na miodzie lipowym, cytrynie i imbirze z dodatkiem cynamonu. Taka „herbatka” ma zatem wszystkie składniki działające zapobiegawczo i leczniczo w przypadku przeziębień i infekcji.
Cynamon posiada właściwości antybakteryjne i anty-zapalne, a dzięki swojemu aromatowi doskonale przeczyszcza górne drogi oddechowe.
Imbir działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, obniża temperaturę i doskonale działa na bóle stawów.
Cytryna ma mnóstwo witaminy C, oczyszcza krew i niszczy bakterie.
Miód lipowy działa antyseptycznie i uspokajająco oraz łagodzi kaszel.
Tak przygotowaną miksturę zakręcamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Potem jest już gotowa do użycia. Wystarczy dodać łyżkę naszej „herbatki” do gorącej wody lub ulubionego naparu owocowego i już! Warto przy tym pamiętać, żeby płyn, do którego dodajemy naszej mikstury nie był cieplejszy niż 40 stopni, w przeciwnym razie zniszczymy wszystko, co w miodzie najlepsze i najzdrowsze.
Składniki:
(ilości zależą od wielkości słoiczka):
- Świeży korzeń imbiru
- Cytryny
- 1-2 łyżeczki świeżo tartego cynamonu
- Miód lipowy – stosować tylko miody pasieczne i najlepiej polskie
Przygotowanie:
Korzeń imbiru obrać i posiekać w cienkie płatki. Cytryny dokładnie umyć, wyparzyć , osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Układać na przemian, dosyć ściśle, ale niekoniecznie ugniatać. Po ułożeniu każdej warstwy dolać kilka łyżek miodu i posypać cynamonem.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!