
Leczo z boczniaków i buraków z prażonymi orzechami
Leczo z boczniaków i buraków z prażonymi orzechami
Ten przepis to kwintesencja prostoty. Wspaniała kompozycja smakowa i odżywcza zadowoli niejednego smakosza. Nawet, gdy czasu jest niewiele. Przy założeniu, że mamy już ugotowane lub upieczone buraki, przygotowanie zajmuje dosłownie 15 min. A co najlepsze, taki posiłek, jest bogaty w ekstra dawkę witamin z grupy B! A to właśnie grzyby są ich najlepszym źródłem. Poza tym wspaniale wpływają na układ nerwowy. Boczniaki same w sobie są delikatne – idealne na lekkie wiosenne dania.
Jako dodatek do leczo z boczniaków gorąco polecam chrupiącą komosę ryżową. Jest ona fantastycznym źródłem aminokwasów egzogennych, w proporcjach porównywalnych do wzorcowego jaja kurzego. Jeśli jednak, masz pod ręką innych dodatek węglowodanowy, bez obaw, odżywiając się różnymi roślinami w ciągu dnia zapewnisz sobie wszystkie niezbędne aminokwasy, które połączą się jak cegiełki w pełnowartościowe białko.
Wisienką na torcie w tym daniu jest orzechowa posypka z orientalną przyprawą. Sprawdzi się też jako przekąska – pyszna – a jednak nie tak niezdrowa jak kupne solone orzeszki.
Składniki (ok. 2 porcje):
NA LECZO
- 500 g boczniaków
- 2 pieczone/gotowane buraki
- 1 duża czerwona cebula
- 120 g czerwonej fasoli (suchej) lub 240 g fasoli z puszki/słoika
- łyżka olej rzepakowego/kokosowego
- łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy cebulkę z odrobiną soli. Gdy będzie zeszklona dodajemy pokrojone wzdłuż blaszek boczniaki i smażymy pod przykryciem z solą i pieprzem, aż wyparuje cała woda, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy starte na grubych oczkach buraki (ugotowane lub upieczone) oraz ugotowaną fasolę, podlewamy do wysokości warzyw wodą. Doprawiamy słodką papryką i jeszcze chwilę razem podgrzewamy.
NA POSYPKĘ Z PRAŻONYCH ORZECHÓW (ok. 2 porcje)
- 3 łyżki ulubionych orzechów i pestek np. orzechów nerkowca, pinii i pestek dyni
- szczypta cukru kokosowego/melasy z karobu/miodu/erytrolu
- łyżeczka przyprawy do kebaba (bez glutaminianu sodu)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Prażymy wszystko na suchej patelni z przyprawami i zdrowym słodzidłem.
Do podania np. z wielokolorową komosą ryżową, soczystą papryką i natką pietruszki.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!