
Zdrowa jak rzepa
Zdrowa jak rzepa
Wszyscy tęsknimy do młodej marchewki, zielonego groszku i chrupiącej, świeżej sałaty. Ale na przedwiośniu też jest całkiem sporo warzywnych pyszności. A ponieważ są to warzywa sezonowe mamy większą gwarancję, że wyrosły w sposób naturalny, a nie w szklarniach. Takim sezonowym warzywem, nad którym warto się teraz pochylić jest czarna rzepa.
Jędrna, soczysta i mocno piekąca swym smakiem, przypomina nieco rzodkiewkę. Doskonale zaostrza smak potraw i wyśmienicie pasuje jako dodatek do duszonych i gotowanych warzyw. Czarna rzepa ma wiele właściwości leczniczych, jedzenie jej nie jest zatem jedynie przyjemnością dla podniebienia. Zwiększa wydzielanie żółci, działa przeciwbakteryjnie, zaleca się ją przy kamicy moczowej oraz nerwobólach. Sporządzaną z niej nalewkę stosuje się do nacierania obolałych mięśni i stawów, zaś wyciśnięty z niej sok doskonale reguluje pracę przewodu pokarmowego. Dobrym pomysłem na przyrządzenie czarnej rzepy jest surówka z dressingiem orzechowym. Zdecydowany i lekko piekący smak rzepy doskonale bowiem daje się łamać słodkawym posmakiem oleju z orzechów włoskich i prażonych włoskich orzechów.
A zatem delektujmy się naszą swojską rzepą. W końcu nie bez powodu mówi się: „zdrowa jak rzepa” i warto o tym pamiętać, szczególnie teraz.
Składniki:
- 1 spora czarna rzepa
- 1 marchewka
- Łyżka oleju z orzechów włoskich
- Garść łuskanych, uprażonych orzechów włoskich
- Odrobina soku z cytryny
- Odrobina cukru trzcinowego
- Kiełki z buraka do przybrania
Przygotowanie:
Rzepę i marchew myjemy, obieramy na trzemy na tarce. Doprawiamy olejem, sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Surówkę podajemy posypaną prażonymi orzechami i przyozdobioną kiełkami z buraka.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!