
Sayur Lodeh – czarodziejska zupa z Indonezji

Sayur Lodeh – czarodziejska zupa z Indonezji
To smaczne, pełnowartościowe danie, które można przygotować w zaledwie pół godziny. Jednak Sayul Lodeh to nie tylko pożywna zupa, którą kochają Indonezyjczycy. To także czarodziejskie danie!
Jest tradycyjnym daniem pochodzącym z Jawy, przygotowywanym na ważne uroczystości rodzinne. Zupa ma chronić rodzinę przed duchami oraz bardziej realnymi niebezpieczeństwami jak trzęsienia ziemi, burze, huragany, tsunami, powodzie i susze.
Jednym z ważnych składników Sayur Lodeh jest tempeh. To także tradycyjny, jawajski przysmak. I choć tempeh w zupie można zamienić na tofu, zupa nadal będzie smaczna, to jednak straci swój indonezyjski charakter. Obawiam się również, że Sayur Lodeh bez tempehu może stracić także swoje czarodziejskie moce 🙂
Składniki:
- Tempeh – 1 opakowanie
- Czerwona cebula – 2 sztuki
- Czosnek – 4 ząbki
- Świeży imbir – 4 centymetry
- Bakłażan – 1 sztuka
- Batat – 2 sztuki
- Czerwona papryka – 1/2 sztuki
- Czerwone papryczki chilli – 2 sztuki
- Bulion warzywny – 1 litr (można zrobić błyskawicznie z 1 litra wody i 2-ch kostek warzywnych)
- Czerwona pasta curry – 2 łyżki
- Liście kafiru – 3 sztuki
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście
- Mleczko kokosowe – 1 puszka
- Świeża bazylia – pęczek
- Świeża kolendra – pęczek
- Olej – 2 łyżki do smażenia
- Sól, pieprz i cukier – do smaku
- Ryż – 80-100g na osobę
Przygotowanie:
- Myjemy bakłażana i kroimy na plastry. Solimy i odstawiamy na bok.
- Wstawiamy ryż, zalewamy kostki bulionowe wrzątkiem.
- Wszystkie składniki zupy kroimy w średnią kostkę, mniej więcej równej wielkości (cebulę także). Imbir obieramy i kroimy w drobne słupki, chilli w krążki, pomidorki tylko myjemy. Na koniec, osuszamy plastry bakłażana ręcznikiem papierowym i kroimy każdy plaster w grubą kostkę. Kolendrę i bazylię opłukujemy. Kolendrę grubo szatkujemy, z bazylii odrywamy całe listki. Tempeh kroimy na kawałki nieco większe od warzyw, jednak takie, żeby były na „jeden kęs”.
- W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chilli, liście kafiru i imbir, podsmażamy, dodajemy czosnek, chwilę smażymy razem, dodajemy paprykę, smażymy 2-3 minuty, po tym czasie dodajemy bakłażana i smażymy aż skórka i miąższ staną się szkliste.
- Dodajemy bulion i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidorki, batata i gotujemy kolejne 8-10 minut pilnując żeby nie rozgotować batata.
- Na koniec dodajemy pastę curry rozmieszaną w mleczku kokosowym, tempeh i doprowadzamy zupę do wrzenia. Uzupełniamy zieleniną, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Serwowanie:
Sayur Lodeh podajemy w większej miseczce, biały, świeżo ugotowany ryż serwujemy osobno, w mniejszej.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!