
7 sposobów na przeziębienie
7 sposobów na przeziębienie
Zima to szczególny czas dla organizmu i sprawdzian dla naszej odporności. Co zrobić, kiedy wirus już nas zaatakuje? Dobrze mieć pod ręką sprawdzone metody i kilka dni wolnego, bo nic tak nie regeneruje jak odpoczynek i duża dawka snu.
Nasz organizm nie funkcjonuje jak robot, którego możemy łatwo i sprytnie zaprogramować na „nie choruję”. Na odporność pracujemy nieustannie każdego dnia przez 365 dni w roku. Warto zastanowić się czy robimy wystarczająco dużo, aby w sezonie jesienno-zimowym nie dać się bakteriom i wirusom.
Na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu mają wpływ:
- umiejętność radzenia sobie ze stresem (tak, tak – stres to nasz cichy i najgroźniejszy zabójca)
- ruch – tu oczywiście joga będzie doskonałym rozwiązaniem
- delektowanie się pożywieniem, które nam służy
A co w sytuacji, kiedy mimo wszystko dopadnie nas choroba?
Nie panikuj! To nie koniec świata. Pomyśl, że przed tobą kilka dni wolnego, beztroskie wylegiwanie się w łóżku, sterta książek, rozgrzewające herbatki, imbir i cała gama naturalnych produktów wspierających powrót do zdrowia.
-
Czosnek
Stosowany od dawien dawna. Jego głównym składnikiem o działaniu antybiotycznym jest allicyna. Naukowcy dowiedli iż 1 mg allicyny ma moc działania 15 g penicyliny. Czosnek eliminuje bakterie, wirusy, pasożyty, grzyby, ma działanie antyalergiczne, przeciwzapalne, antymiażdżycowe i antynowotworowe. Dodatkowo, czosnek posiada zdolność odbudowywania flory bakteryjnej naszych jelit, czyli miejsca skąd bierze się odporność. Uruchamia zdolności obronne naszego organizmu, doskonale oczyszcza krew z ubocznych produktów przemiany materii. Nie ma co kręcić nosem na jego zapach! Gdy tylko poczujesz się gorzej, zrób sobie kanapkę ze zmiażdżonym czosnkiem, odczekawszy około 5-10 minut zanim ją zjesz (następuje wzrost działania allicyny).
-
Pyłek pszczeli
Wyodrębniono w nim ponad 250 związków chemicznych, a wśród nich węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutynę, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne. Badania przeprowadzane w ciągu ostatnich lat potwierdzają odżywcze, odtruwające, antydepresyjne, antyalergiczne, antybiotyczne, przeciwmiażdżycowe, regulujące trawienie oraz przeciwzapalne działanie pyłku. W okresie zimowym może nam pomóc w budowaniu odporności, a w sezonie wiosennym uzupełni niedobory witamin, makro i mikroelementów.
-
Cebula
I jakże popularny w latach 80-tych syrop z cebuli. Korzystając z dobrodziejstwa ksylitolu (który również wykazuje właściwości antybakteryjne) możemy pić go na zdrowie. Łagodzi kaszel, dezynfekuje i przeciwdziała anemii. Sama cebula ma podobne właściwości do czosnku. Pomocna w leczeniu chorób bakteryjnych i wirusowych układu oddechowego. Dodatkowo zapobiega zakrzepom krwi oraz jest polecana w przypadku bóli reumatycznych. Wystarczy cebulę pokroić w kosteczkę, zasypać ksylitolem i zostawić na co najmniej 24 godziny, aby puściła sok.
-
Imbir
Wykazuje działanie antyprzeziębieniowe oraz przeciwzapalne. Doskonale rozgrzewa cały organizm, usprawnia krążenie krwi. Łagodzi infekcje gardła. Wystarczy zaparzyć plasterek imbiru, dodać sok z cytryny, a po wystygnięciu odrobinę miodu. Sam imbir (korzeń) wykazuje działanie lekko osuszające, natomiast w postaci sproszkowanej wzmacnia ogień w ciele, więc postępuj z nim ostrożnie.
-
Porcja ciepłego, rozgrzewającego dania
Zupa lub gęsty gulasz z roślinami strączkowymi. Obowiązkowo w składzie rozgrzewające przyprawy: imbir, pieprz, ostra papryka, asafetyda, kurkuma.
Przepis na gulasz z ciecierzycy z pieczonym czosnkiem
-
Kurkuma
Jej pomarańczowy kolor to zasługa substancji aktywnej – kurkuminy. To silny przeciwutleniacz, chroniący nas przed działaniem wolnych rodników. Te natomiast odpowiadają za procesy starzenia się naszej skóry oraz zwiększają ryzyko chorób nowotworowych. Kurkumina działa również jak antybiotyk – wykazuje działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwzapalne. Wspomaga organizm w zwalczaniu ropotwórczych bakterii oraz grzybów candida. Ajurweda zaleca w czasie infekcji górnych dróg oddechowych spożywanie naparu z kurkumy wzbogaconego o imbir lub cytrynę.
Przepis na „pastę” z kurkumy:
- 80 ml miodu
- 2,5 łyżeczki kurkumy
- sok z 1 cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- woda
Wszystkie składniki połączyć ze sobą – trzymać w lodówce. Na każdą filiżankę napoju wystarczy czubata łyżka pasty.
-
Ruch i pozytywne nastawienie do świata
Wraz z krwią z naszych organów usuwane są zbędne produkty przemiany materii, które skumulowane w nadmiernej ilości obciążają nasz układ odpornościowy. Nic tak dobrze nie działa na przyspieszenie wymiany krwi jak ruch. Gdy się pocimy (np. na sesji Ashtanga jogi) z naszego ciała poprzez pory usuwane są toksyny i zanieczyszczenia.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!