
Pasta z fasoli mung i papryki
Pasta z fasoli mung (mung dahlu) i papryki
Nieskomplikowana. I wielofunkcyjna. Można ją jeść na ciepło – do ryżu, grzanek, papadamów. Można na zimno – do kanapek, pokrojonych warzyw, nachosów. Zamiast mung dahlu można użyć dowolnej soczewicy. Zarówno dahl, jak i soczewicę dobrze jest przed gotowaniem przepłukać zimną wodą, namoczyć na 6-12 godzin i znów przepłukać – wtedy jest lżej strawna, ale bez tych rytuałów też się da. Nie da się natomiast bez wędzonej papryki. Nie tym razem.
Składniki (na 2 porcje):
- pół filiżanki mung dahlu (połówki fasoli mung)
- czerwona papryka
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżka oliwy z oliwek
- różowa sól himalajska
Przygotowanie:
Mung dahl gotujemy około 20 minut w dwóch filiżankach wody. W tym samym czasie pieczemy paprykę. Miksujemy dahl, paprykę (bez pestek, ale skórka może zostać), przyprawy i oliwę. Gotowe.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!