
Dosa po polsku
Dosa po polsku
Dosa to najbardziej popularna i ulubiona potrawa serwowana na śniadania i kolacje w kuchni południowych Indii. Mimo, że dosa jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, to wielu entuzjastom kuchni indyjskiej wydaje się niemożliwa do przygotowania ze względu na trudność dostania w Europie składników kryjącymi się pod takimi nazwami jak urid dal, chana dal, methi, poha, idly rice, avalakki itp.
I tu niespodzianka! Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dosy znajdziemy w najbliższym osiedlowym sklepiku.
Oto najprostszy i niezawodny przepis na ciasto na dosę:
Składniki:
- Cztery do pięciu szklanek zwykłego – najtańszego ryżu; można też zrobić pół na pół ze zwykłym brązowym ryżem.
- Jedna szklanka cieciorki / lub pół szklanki urid dhal i pół chana dhal.
- Nasiona lub liście kozieradki, 2-4 łyżeczek, tylko dla smaku – nie są konieczne.
Przygotowanie:
- Ryż, cieciorkę i kozieradkę namaczamy, zostawiając 3-5 cm wody ponad, przez kilka godzin.
- Namoczone składniki bardzo dokładnie miksujemy tak by powstało zupełnie gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. kaloryfer) na 8 lub więcej godzin, aż sfermentuje. Ciasto jest gotowe, gdy powierzchnia ciasta uniesie się na około 1 cm i lekko stwardnieje.
- Dodajemy sól do smaku (można dodać też szczyptę sody lub proszku do pieczenia), mieszamy i ciasto jest gotowe do smażenia. Można dodać wody tak by ciasto miało konsystencję ciasta na naleśniki lub odrobinę gęstszą.
- Smażymy i podajemy jak naleśniki, jako dodatek do sosów, warzyw czy past warzywnych.
Są dwa sposoby smażenia dos:
- Plain dosa: (ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki) skrapiamy patelnię wodą (nie kładziemy oleju bezpośrednio na patelni, a dopiero na dosę). Rozprowadzamy ciasto łyżką lub chochlą, zgodnie ze wskazówkami zegara, ruchem spiralnym od środka do brzegu. Gdy spód się zarumieni, dopiero skrapiamy olejem i przewracamy na drugą stronę. Tak usmażona dosa będzie cienka i chrupiąca. Oleju lub ghee dajemy tyle ile mamy ochotę lub w ogóle. Olej jest dodawany ze względu na smak i aby dosa była bardziej wilgotna.
- Set dosa: (ciasto powinno mieć konsystencję taką jak na naleśniki) smażymy tak samo jak plain dosę z tą różnicą, że rozprowadzamy jak ciasto na naleśniki, tzn. pozwalamy by samo się równo rozlało po patelni. Skrapiamy olejem i przewracamy na drugą stronę. Set dosa będzie miękka i puszysta.
Dosa jest przygotowywana i podawana na wiele różnych sposobów z różnymi dodatkami. Zawsze podstawą jest ciasto na dosę. Dodatki możemy dobierać i dowolnie łączyć z dosą, według własnego uznania.
Na zdjęciu dosa podana w towarzystwie ajwaru, humusu i masła orzechowego.
Smacznego!
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!