
Ajwar z dyni

Awjar z dyni, www.zniejednegogarnka.pl
Ajwar z dyni
Na straganach coraz większa obfitość dyń. Kuszą swym okazałym kształtem i pięknymi kolorami. I dobrze, że kuszą, bo są nie tylko smaczne, ale także zdrowe.
Z dyni można przyrządzić mnóstwo ciekawych i smacznych potraw. Oprócz znanej chyba każdemu miłośnikowi tego warzywa dyniowej zupy, można robić z niej znakomite placuszki, smakowite risotto, czy po prostu zjeść ją upieczoną w piekarniku, skropioną oliwą z czosnkiem i rozmarynem.
Z dyni można szybko i prosto przygotować także znakomity ajwar – czyli pastę, która doskonale nadaje się jako dodatek do potraw i sosów lub do maczania świeżo pokrojonych surowych warzyw. Ajwar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach.
Oryginalny, domowy ajwar wykonywany jest z bakłażanów i pieczonej papryki, ale bakłażany z powodzeniem można zastąpić dynią. Taki ajwar to również dobry sposób na wykorzystanie nadwyżek dyni, jakie pozostają po przygotowywaniu innych potraw. Dynia nadaje ajwarowi lekko kremowy, słodkawy posmak, który doskonale współgra z goryczką pieczonej papryki.
Składniki:
- Dynia – najlepsza będzie dynia makaronowa, ale można użyć również zwykłej dyni. Ilość dyni w stosunku do papryki powinna być przed upieczeniem objętościowo (nie wagowo) mniej więcej 1:1, ale to zależy od osobisty preferencji.
- Papryka słodka – 2 szt.
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili (opcjonalnie – zależy jak ostry wywar chcecie przygotować; na początek lepiej ostrożnie, żeby nie zabić całkowicie smaku dyni)
- Oliwa, ocet balsamiczny
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Dynię kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy razem ze skórą do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem twardość – dynia powinna być miękka, ale się nie rozpadać.
- Dynię wyjmujemy z piekarnika, czekamy chwilę aż trochę wystygnie, usuwamy skórkę, a następnie miksujemy w blenderze.
- Papryki myjemy, wycieramy i w całości wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy, aż skórka na papryce dobrze się przypiecze za wszystkich stron.
- Paprykę wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i przekładamy do foliowej torebki, którą szczelnie zakręcamy. Zostawiamy paprykę w torebce na ok. 20 minut, dzięki temu skórka będzie łatwiej odchodzić. Następnie zdejmujemy skórkę z papryki, oczyszczamy ją z pestek, wrzucamy do blendera i miksujemy razem z dynią.
- Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną papryczkę chilli oraz wyciśnięty czosnek i kiedy zaczną dobrze skwierczeć dodajemy zmiksowaną dynię i paprykę.
- Dusimy, żeby odparować nadmiar wody, a następnie doprawiamy odrobiną octu balsamicznego, solą i pieprzem.
- Tak przygotowana pasta nadaje się do włożenia do słoików i zapeklowania (tak jak ogórki lub grzybki marynowane). Dzięki temu można ją smakować w kilka miesięcy po przygotowaniu.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!