
Zupa gaskońska
Zupa gaskońska
Z czym kojarzy się Gaskonia? Niektórym pewnie ze słodkim życiem, aromatycznym Armaniakiem, pięknymi, starymi zamkami. Innym z ciszą i spokojem, bo kraina raczej do ludnych nie należy. A miłośnikom klasycznej powieści z pewnością nazwa prowincji przywodzi na myśl dzieło Aleksandra Dumasa o trzej muszkieterach. W końcu, jeden z głównych bohaterów powieści z Gaskonii właśnie pochodzi i słynie z uporu i waleczności – cech ponoć charakterystycznych dla mieszkańców regionu.
Od kiedy jednak mój znajomy Francuz zdradził mi przepis na swoją ulubioną wegańską zupę gaskońską, prowincja ta kojarzy mi się głównie z tym smakołykiem. Czy D’Artagnan jadał zupę gaskońską, tego nie wiem, ale szczególnie mocno za nią tęsknić zaczynam, gdy na dworze zimno, dni krótkie i słońca mało. Wtedy właśnie na stole nieodmiennie pojawia się ta gorąca sycąca zupa z rodem z południowo-zachodniej Francji.
Składniki:
- 3 litry bulionu z warzyw
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 średnie pomidory bez skóry
- 2 średnie pory
- 2 ząbki czosnku
- 2 pietruszki
- 1 koper włoski
- 1 papryka czerwona
- ½ papryczki chilli (lub cała jeśli lubimy bardzo ostre zupy)
- 200 g posiekanej kapusty włoskiej
- 200 g białej fasoli
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki posiekanego tymianku
- Sól, pierz do smaku
Przygotowanie:
Do wrzącego bulionu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz inne pokrojone warzywa i fasolę. Fasola powinna być wcześniej namoczona 12 godzin w zimnej wodzie, a następnie odsączona i wypłukana i ugotowania na miękko. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy lekko rozgnieciony czosnek i posiekaną paprykę, a następnie dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy zupę i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy natką pietruszki i tymiankiem.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!