
Caponata – przysmak z Włoch
Caponata – przysmak z Włoch
Wielu smakoszy twierdzi, że kuchnia włoska jest najlepsza na świecie. Może nie jest tak wyrafinowana, jak francuska i nie rzuca na kolana mocą aromatycznych, korzennych przypraw, jak kuchnie orientalne, ale potrafi z pewnością oczarować bogactwem i różnorodnością smaków. Co więcej, w kuchni włoskiej znajdziemy całe mnóstwo przepisów wegetariańskich czy wegańskich, bo Włosi kochają się w swoich znakomitych warzywach, które często na najrozmaitsze sposoby serwują w formie tzw. „antipasti” – czyli przystawek poprzedzających obowiązkowy w tym kraju makaron.
Takim wegańskim „antipasti” z pewnością wartym grzechu jest „caponata” lub „capunata”, jak nazywają ją w Palermo – czyli znakomita sałatka z lekko podsmażonych warzyw, z dodatkiem oliwek i kaparów. Sprawdza się ona znakomicie w gorące dni, bo serwuje się ją zwykle na zimno, i jeżeli podamy do niej świeżą bagietkę albo – jeszcze lepiej – włoską drożdżową foccacię z przystawki może zmienić się całkiem pożywny obiad.
Kiedy więc podczas wakacyjnych wyjazdów traficie do Włoch, nie zapomnijcie spróbować tego przysmaku. Jeżeli jesteście zwolennikami kuchni wege pamiętajcie tylko, że czasem do caponaty dodaje się także kawałki grillowanej ośmiornicy, a w lepszych restauracjach nawet kawałki gotowanego na parze homara. Warto więc najpierw upewnić się, że zamawiana potrawa jest w wersji wege. A jeżeli zamiast do Włoch wybieracie się na krajowy wyjazd z jogą (co jest pomysłem znakomitym), caponatę możecie bez problemu zrobić caponatę samemu, bo jest to potrawa łatwa i szybka do przygotowania.
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 4-5 łodyżek selera naciowego
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 średnia cebula cukrowa
- 1 spora czerwona lub pomarańczowa papryka
- 1 papryczka chilli
- 2-3 garście rodzynek
- Słoiczek drylowanych zielonych oliwek
- Mały słoiczek marynowanych kaparów
- 2 ząbki czosnku
- Olej do smażenia
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenie
- Kilka kropel octu balsamicznego
- Szczypta gruboziarnistej soli morskiej i świeżo starty czarny pieprz – do smaku
- Sól drobnoziarnista do przygotowania bakłażanów
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, kroimy w sporawą kostkę i solimy solą. Ostawiamy na ok. 20 min., żeby bakłażany puściły sok (w przeciwnym razie mogą być nieco gorzkawe). Następnie płuczemy je z soli, osuszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Obsmażamy bakłażany na kolor złoty. Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię na odrobinę rozgrzanego oleju. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli, pokrojony w plasterki seler naciowy, rodzynki oraz paprykę pokrojoną w spora kostkę. Kiedy warzywa się podsmażą i będą już lekko miękkie, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz kapary. Podduszamy przez 3 minuty i łączymy w dużej misce ze smażonymi bakłażanami i oliwkami. Mieszamy i doprawiamy oliwą z pierwszego tłoczenia, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Odstawiamy sałatkę na 2-3 godziny, żeby wystygła.
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!