Recenzja ksiażki: „Para w kuchni” Karoliny i Macieja Szaciłło
Właśnie ukazała się najnowsza książka Karoliny i Macieja Szaciłło o dwuznacznym tytule „PARA w kuchni”. Tym razem małżonkowie zabierają nas w kulinarną podróż z potrawami przyrządzanymi właśnie na parze. Jeśli do tej pory wielu z nas taki sposób gotowania kojarzył się głównie z porą obiadową i warzywami – ta książka zdecydowanie zmieni naszą perspektywę i wprowadzi na stoły śniadania, kolacje, a nawet pyszne desery podane w najzdrowszy sposób! A dodatkowo zatrzyma nas na chwilę, aby nazwać, przetrawić i przeżyć emocje.
Jak głosi Ajurweda (system medycyny indyjskiej rozwinięty już w starożytności i stosowany po dziś dzień) gotowanie na parze jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej. Pozwala on na zachowanie witamin i składników odżywczych, a także energii – prany. Pożywienie jest energią i jak wszystko na świecie posiada jej dwie formy – żeńską i męską. Te dwa bieguny nieustannie się ze sobą splatają i rozdzielają, tworząc tym razem niemalże idealne połączenie.
Ta książka tylko z pozoru jest książką kulinarną. Dla zabieganego czytelnika, wertującego kartki będzie ona tylko i wyłącznie zbiorem przepisów, ozdobionych przepięknymi fotografiami. To na pewno duży atut tej poniekąd książki kucharskiej zawierającej dania wegetariańskie (z wariantami dla wegan) i w większości bezglutenowe. Łatwe w przygotowaniu potrawy, bazujące na prostych składnikach, wśród których dominują słodkie bataty oraz cały wachlarz kasz. Przyprawy, sosy i gotowe! Jakoś do tej pory nie wyobrażałam sobie ciasta lub chleba przyrządzonego na parze, ale po lekturze tej książki zrozumiałam, że tę lekcję w życiu i w kuchni mam jeszcze do odrobienia. Wśród przepisów, w mojej opinii, absolutnymi przebojami są: carpaccio z buraka, dyniowe oraz szparagowe gnocchi, warzywa z „bułką tartą”, pulpety ziemniaczane, gołąbki z młodej kapusty oraz kokosowy pudding z mango.
„Para w kuchni” uzupełni naszą wiedzę z zakresu „leczniczych” właściwości warzyw, owoców oraz innych składników, jakie użyte zostały w przepisach. Do tego krótka lekcja wyboru najlepszego parowaru i możemy przystąpić do pracy w kuchni.
Prawdziwe piękno tej książki wypływa z treści oddzielających od siebie kolejne rozdziały. Fani małżeństwa Szaciłło wiedzą doskonale, iż są oni ekspertami od zdrowego i ekologicznego trybu życia, prowadzą warsztaty, zarażając ludzi dobrą energią. Joga i medytacja są również stałymi elementami ich wspólnej drogi. Nie boją się mówić o transformacji, jaka dokonała się w nich samych i w relacji, którą tworzą. To wspaniałe, że potrafili opowiedzieć o swoich przemianach, o gorszych i słabszych momentach, wizytach u psychoterapeutów, o nieustannej pracy nad sobą, o przeszłości i o tym, czym jest teraz dla nich wolność i miłość. A to wszystko napisane w zabawny sposób, skłaniający czytelnika do refleksji.
Dostałam w ręce naprawdę doskonałą lekturę, pokazującą prostotę życia i kuchni. Książkę, która zachwyca, która pokazuje nam zdrowie na talerzu, gdzie w równych częściach znajdują się pożywienie oraz emocje. Autorzy nie boją się tego jednoznacznego stwierdzenia, nie boją się mówić, że to nie „dieta cud” da nam zdrowie. I że troska o siebie nawzajem może być smaczna 🙂
Para w kuchni
autorzy: Karolina i Maciej Szaciłło
wydawnictwo: Zwierciadło
ISBN: 978-83-65456-66-3
Skoro już tu jesteś...
...mamy do Ciebie prośbę. Coraz więcej osób czyta artykuły na portalu Bosonamacie.pl, znajduje tu także informacje o ciekawych warsztatach i wyjazdach.
Nasz portal działa na zasadach non-profit, nie jest firmą, ale efektem pracy i zaangażowania grupy pasjonatów.
Chcemy, by nasz portal pozostał otwarty dla wszystkich czytelników, bez konieczności wprowadzania opłat za dostęp do treści.
Dlatego zwracamy się do Ciebie z prośbą. Wesprzyj nas na Patronite! Nawet symboliczne 10 złotych miesięcznie pomoże nam tworzyć wartościowe treści i rozwijać portal.
Jeśli nasz artykuł był dla Ciebie pomocny, ciekawy lub po prostu lubisz to, co robimy – kliknij logo poniżej i dołącz do grona naszych patronów.
Każde wsparcie ma znaczenie. Dzięki Tobie możemy działać dalej!
Dziękujemy!
Ania Krachało
inżynier sanitarny, refleksolog, dietetyk,hirudoterapeuta, właścielka Centrum Prana w Jastrzębiu-Zdroju
email: aniak@bosonamacie.pl
Przygodę z jogą zaczęła od hatha jogi, którą szybko pożegnała poznając ashtanga jogę. Od 5 lat regularnie spędza 5 tygodni w Indiach, gdzie pod okiem kilku nauczycieli szlifuje swój warsztat. Ostatni nauczyciel Balu Thevar jest tym, do którego chce wracać. Weganka, szlifująca nieustannie swoje zainteresowania w kierunku Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Życie uzupełnia gotowaniem, fotografią i wspinaczką. Prowadzi warsztaty podczas których motywuje do dbania o siebie, włączając w to jogę.
Prowadzi blogi: www.jogoholiczka.blogspot.com oraz matkapolkajogiczna.bosonamacie.pl